După 30 de ani de la Revoluţie. Vestigii ale comunismului, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

E vacanţă, iar pentru cei care vor să-şi amintească de anii grei petrecuți în comunism şi vor să le arate copiilor dovezi pot merge la Muzeul Naţional de Istorie a României. Sunt expuse acolo haine găurite de gloanţe, obiecte găsite în buzunarele victimelor Revoluţiei, matriţe pentru manifeste, instalaţii casnice improvizate, create pentru a acoperi lipsuri de tot felul, dar şi cadouri luxoase primite de soţii Ceauşescu în 1989.

26 Decembrie 2019, 12:28 Știrile TVR |
30 de ani după Revoluție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După trei decenii de la Revoluție, Muzeul Naţional de Istorie face o rememorare a vieţii de zi cu zi în comunism printr-o expoziţie dedicată anului 1989. Un an al disperării pentru oamenii de rând, dar în care cultul personalității cuplului Ceauşescu ajunsese la paroxism.

Chipul întinerit al cuplului dictator apărea inclusiv pe porţelanuri scumpe, în timp ce oamenii obişnuiţi foloseau lămpi cu gaz în timpul deselor opriri ale curentului electric. Erau obligaţi să trăiască fără lumină, fără gaze, fără apă şi căldură în apartamente.

Iar în locul fructelor puneau deseori pe mese banane şi portocale  din plastic.

Sunt expuse aparatele improvizate cu care se încălzeau, parte a unei vieți de zi cu zi umilitoare.

Românii ascultau Europa Liberă și Vocea Americii cu speranţa că tot acest chin se va încheia.

Mai există încă tiparniţa de manifeste făcută de Valentin Hurduc, matriţele ziarului cladestin „Luneta", copii ale dosarelor de urmărire ale unor tineri care au protestat împotriva dictaturii.

Obiecte personale găsite în buzunarele unor eroi martiri căzuţi la Revoluţie impresionează la fel de mult.

Expoziţia face şi o trecere în revistă a evenimentelor importante care au urmat revoluţiei: fenomenul „Piața Universității", primele alegeri, mineriadele şi lupta pentru câştigarea unei reale democraţii.

 

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI