După 22 de ani în care au avut mii de lucrători sezonieri străini anual, finlandezii sunt nevoiți să-și culeagă singuri fructele

Pandemia a perturbat serios piaţa muncii. Printre cei mai afectaţi sunt muncitorii sezonieri care nu au mai putut să meargă în străinătate. Se întâmplă şi în Finlanda, unde, după zeci de ani, finlandezii se văd nevoiţi să-şi culeagă singuri fructele.

07 Iulie 2020, 21:19 |

Munca la cea mai mare fermă de căpșuni din Finlanda este în toi și, la prima vedere, lucrurile nu par deloc diferite ca în alți ani.

O privire mai atentă relevă însă o situație de-a dreptul istorică: cei mai mulți dintre cei aflați pe câmp sunt localnici.

Vesa Koivistoinen, fermier: "În ultimii 22 de ani am avut numai lucrători străini, dar acum, din cauza situaţiei excepţionale cu acest coronavirus, nu am putut să aducem culegători din Ucraina, aşa că am început să recrutăm finlandezi".

Pentru culegerea fructelor, anual, în Finlanda merg în jur de 16 mii de sezonieri. Anul acesta au ajuns în țara nordică mai puțin de o treime.

Criza sanitară și economică i-a lăsat și pe mulți nordici fără slujbe, sau în imposibilitatea de a le practica cel puțin temporar, așa că munca pe câmp a devenit o necesitate.

De la adolescenți la pensionari, finlandezii au răspuns apelului fermierilor. Și pentru că nu au dexteritatea și eficiența sezonierilor experimentați, pentru a-i motiva, angajatorii le oferă locanicilor un bonus de 10% față de salariul oferit în mod normal ucrainenilor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI