După 20 de ani. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, rememorată

Papa Ioan Paul al II-lea numea țara noastră: "Grădina Maicii Domnului". Era într-o zi de 7 mai când un milion de români au ascultat cuvântul Sfântului Părinte. O vizită istorică. Pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 un papă a vizitat o țară preponderent ortodoxă. Acum, la 20 de ani distanta un alt conducător al lumii catolice revine în România.

07 Mai 2019, 10:22 (actualizat 07 Mai 2019, 12:30) Știrile TVR |
După 20 de ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Românie, pe care tra­diția o numește cu frumosul titlu de „Gră­dina Maicii Dom­nului ", vin la tine în numele lui Iisus Hristos. Așa a început prima călătorie a episcopului Romei într-o țară majoritar ortodoxă. Cu o expresie misterioasă și îndelung comentată până în zilele noastre.

Un astfel de moment de grație divină a fost salutat pe măsură de Patriarhul Teoctist cel care a deschis poarta ortodoxiei românești către frații intru credință din Biserica Catolică.

Istorica imagine a suveranul Pontif și a Patriarhului Teoctist, în papamobil, de la aeroport spre Palatul Patriarhiei, a dat credincioșilor speranța unei uniri între biserici. Era pentru prima dată când a fost invitat în papamobil șeful unei biserici ortodoxe.

Timp de trei zile, lanțuri umane s-au format de-a lungul traseelor parcurse de Sfântul Părinte.

În fața sinodului Bisericii Ortodoxe, Papa s-a rugat în română pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși, atunci când Biserica Română Unită a fost interzisă iar bisericile greco-catolice transformate forțat în biserici ortodoxe, cu complicitatea unor ierarhi ortodocși.

Dar lucrarea înfăptuită în acele zile de conducătorii celor două biserici nu s-a oprit doar la alinarea sufletelor credincioșilor, a condus și la o pace, în fosta Iugoslavie.

Nicio robie nu poate șterge libertatea a fost mesajul Suveranul Potif, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, unde emoționat l-a regăsit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deținut politic, adus în București în scaunul cu rotile.

Un milion de oameni au simțit că sunt uniți sub același Dumnezeu.

De data această, Sfântul Părinte va atinge sufletele credincioșilor cu blândețea sa și nu cu vorbe românești, căci va vorbi în italiană.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI