Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov, în expediția "Știință și Tehnică" pentru Marea Eclipsă Americană

Pe 21 august, o echipa Ştiinţă şi Tehnică va documenta live, din Statele Unite, Marea Eclipsă Americană. Peste două săptămâni, echipa va pleca spre America, unde se va împărţi în trei. Marea Expediţie Americană reprezintă cel mai ambiţios proiect "Ştiinţă şi Tehnică". TVR este partener al proiectului și va transmite în direct spectacolul cosmic pe care America îl aşteaptă de 99 de ani.

08 August 2017, 09:23 (actualizat 08 August 2017, 13:08) |
Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cele trei echipe vor vizita cele mai mari companii high tech din lume, se vor întâlni cu profesori şi studenţi din marile universităţi americane.

Prima echipa va vizita Jet Propulsion Laboratory, unde se gândeşte viitorul omenirii pe Marte.

A doua echipă va vizita companii high tech din Houston şi Seattle, iar cosmonautul Dumitru Prunariu şi jurnalistul Alexandru Mironov sunt invitaţi speciali ai expediţiei.

VIDEO
Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov la 1 Matinal
Echipa "Ştiinţă şi Tehnică" se va reuni lângă Casper, în Wyoming, de unde va transmite live "Marea Eclipsă Americană". Statistica arată că în zona Casper probabilitatea de cer senin este foarte mare.

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României.

Eclipsa din 21 august 2017, traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 km şi o lăţime de circa 100 km.

"Este a treia eclipsă pe care o privesc profesional. Prima a fost în 1999, în România, la București - am avut ocazia să avem invitați de vază, inclusiv șeful NASA (...) Apoi eclipsa totală de Soare din Angola, 2001. Vom vizita  Jet Propulsion Laboratory, cel mai important centru de cercetări al NASA, care se află în California, vom vizita universități și vom face o deplasare la San Francisco pentru a întâlni pe cei care se ocupă efectiv, la nivel global, de asteroizi", a explicat la 1 Matinal cosmonautul Dumitru Prunariu.

"Ne ducem să vedem cum va arăta viitorul", a subliniat, la rândul său, Alexandru Mironov.

(w500) Marea Expe

Cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului - câteva repere Știință și Tehnică:

1776 – Anul Declarației de Independență al SUA. De atunci și până acum, niciodată nu s-a mai produs vreo eclipsă totală de Soare exclusiv pe teritoriul SUA. Anul acesta se va întampla acest fenomen pentru prima dată!

1918 – anul ultimei eclipse totale de Soare care a traversat de la vest la est SUA

1979 – anul ultimei eclipse totale de Soare de pe teritoriul continental al SUA

1999 – anul ultimei eclipse din familia celei din SUA, 2017

2017 – anul eclipsei care traverseaza SUA de la vest la est și se produce exclusiv pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI