Duminică este organizat referendum pentru redenumirea județului Olt. Noua denumire propusă: Olt - Romanați

Locuitorii din Olt sunt chemați la urne pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu redenumirea județului. Numele propus este Olt-Romanați. Potrivit autorităților, indiferent de rezultatul consultării, documentele locuitorilor din județ nu vor fi schimbate decât atunci când vor expira.

04 Octombrie 2018, 23:04 (actualizat 04 Octombrie 2018, 23:14) |
Referendum local în Olt
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Denumirea "Romanați" este atribuită unui județ în 1864, odată cu legea organizării administrativ teritoriale a lui Alexandru Ioan Cuza. Reședința era la Caracal.

Județul este desființat în 1950, când regimul comunist decide să împartă România în regiuni și raioane.

Noua organizare ține mai putin de două decenii.

În 1968, Nicolae Ceaușescu revine la organizarea pe județe. Romanați însă nu mai apare pe hartă.

Radu Liviu, primar Caracal, inițiator: "E păcat, avem un județ frumos, sunt lucruri istorice care poate au fost neglijate în timp și am considerat că prin acest lucru se face o reparație morală".

De cealaltă parte sunt cei care consideră că se cheltuiesc prea mulţi bani doar pentru schimbarea numelui judeţului, în condițiile în care tendința europeană este către regionalizare.

Gigel Știrbu, deputat PNL, circumscripția electoral Olt: "Dacă ar fi fost să facă o reparaţie istorică, ar fi trebuit să readucă judeţul Romanaţi în vechile graniţe. Judeţul Romanaţi avea în componenţa sa localităţi care astăzi se află pe raza judeţului Teleorman, pe raza judeţului Dolj. Este numai un foc de paie".

Validarea referendumului nu va schimba automat denumirea județului. Va fi nevoie și de o inițiativă a parlamentarilor din Olt.

Pentru organizarea referendumului local, Consiliul Județean Olt a alocat 900.000 lei.

Aproape 370.000 de olteni sunt așteptați la urne.

Pentru ca această consultare populară să fie validă, este nevoie ca 30% din cetățenii de pe listele electorale să se prezinte la vot.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI