Dumbrăvița, Brașov: Referendum în premieră în România pentru demiterea unui primar. Prezența la vot, foarte mică

19 iunie 2022, 17:32

A fost ales în 202,0 pentru a cincea oară în fruntea comunei. O parte dintre consilierii locali spun însă că nu a dezvoltat localitatea și nu merită să-și ducă mandatul la sfârșit

La ultimele alegeri, Popa Zachiu a primit 27,7% din numărul voturilor exprimate. După aproape o jumătate de an de la alegeri, reprezentanții USR din Dumbrăvița au început strângerea de semnături pentru demiterea primarului. Au depus apoi dosarul la Prefectura, și după mai multe contestații pe procedură – rezolvate în instanță – referendumul a fost decis pentru dată de 19 iunie.

”M-am simțit obligată să-mi exprim părerea. Indiferent că e da sau nu, fiecare ar trebui să vină, nu?” – localnică din Dumbrăvița.

”Dacă așa trebuie să votăm , să votăm, nu?” – localnic din Dumbrăvița.

”Lumea e împărțită. Fiecare o să-și spună părerea și dacă vor să meargă, merg, dacă nu, n-ai cum să obligi omul” – localnic din satul Vlădeni.

”de 32 de ani numai alegem, și alegem, dar bine se pare că nu este niciodată” – localnic din satul Vlădeni.

”E și premieră, e și un semnal de alarmă, din punctul meu de vedere, în funcție de rezultatul de azi, pentru mulți edili din România. Referendumul nu a fost ceva foarte încurajat la noi în țară. Pînă acum cîțiva ani era o prezența de 50%,. acum cu 30% sunt șanse să treacă”, ne-a declarat Popa Zachiu, primarul în funcție al comunei Dumbrăvița.

Pentru că referendumul să fie validat este nevoie să vină la urne minimum 1.225 de cetățeni ai comunei. Dacă jumătate plus unu dintre ei vor vota pentru demiterea primarului, mandatul acestuia va înceta. Până la ora 15.00, la jumătatea perioadei de votare, veniseră la urne 13,72% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite