Duma din Rusia va examina revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990, în timp ce SUA în 1992

Duma din Rusia va examina revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare
Duma din Rusia va examina revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare
6 octombrie 2023, 11:49

O reluare a testelor nucleare de către Rusia, SUA sau ambele ar fi profund destabilizatoare într-un moment în care tensiunile dintre cele două ţări sunt mai mari ca oricând de la criza rachetelor cubaneze din 1962, notează agenţia de presă citată.

Putin a declarat joi că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de o actualizare, dar că nu este încă pregătit să spună dacă Rusia trebuie sau nu să reia testele nucleare.

Totuşi, el a spus că Rusia ar trebui să analizeze posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, întrucât SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat.

„Aceasta este o întrebare pentru deputaţii Dumei. Teoretic, această ratificare poate fi retrasă. Dacă o vom face, va fi mai mult decât suficient”, a spus preşedintele rus, citat de EFE.

La doar câteva ore după declaraţia lui Putin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, a afirmat că şefii grupurilor parlamentare ar putea examina rapid necesitatea revocării tratatului de către Rusia.

„Situaţia în lume s-a schimbat”, a spus Volodin, potrivit căruia „Washingtonul şi Bruxellesul au declanşat un război împotriva ţării noastre”.

„La următoarea şedinţă a Consiliului Dumei de Stat vom discuta cu siguranţă problema revocării ratificării CTBT”, a declarat şeful camerei inferioare a parlamentului rus.

Afirmaţia lui Putin, urmată de cea a lui Volodin sugerează că Rusia aproape sigur va revoca ratificarea tratatului, care interzice testele nucleare „de către toţi, oriunde”, mai notează Reuters.

Rusia, care a moştenit arsenalul nuclear al Uniunii Sovietice, deţine cel mai mare stoc de focoase nucleare pe plan mondial.

În cele cinci decenii între 1945 şi Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996 au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare, dintre care 1.032 de către SUA şi 715 de către Uniunea Sovietică, potrivit Naţiunilor Unite.

Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990, în timp ce SUA – în 1992.

De la semnarea CTBT, au avut loc 10 teste nucleare. India a efectuat două în 1998, Pakistanul, de asemenea, două în 1998, iar Coreea de Nord a efectuat teste în 2006, 2009, 2013, 2016 (de două ori) şi 2017, potrivit ONU.

Putin a declarat joi că Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară şi capacitate nucleară – Burevestnik (Albatrosul) – ale cărei capacităţi le-a calificat ca fiind de neegalat.

Burevestnik, care din rusă s-ar traduce ca „vestitorul de furtună”, este o rachetă de croazieră lansată de la sol, care zboară la joasă înălţime şi care nu numai că este capabilă să transporte un focos nuclear, dar are şi propulsie nucleară. Putin a dezvăluit pentru prima dată proiectul în martie 2018.

Într-un raport din 2020 al Centrului naţional de informaţii aeriene şi spaţiale al Forţelor aeriene ale SUA se menţionează că, dacă Rusia va reuşi să pună în funcţiune „Burevestnik”, această rachetă va oferi Moscovei o „armă unică cu o capacitate de rază de acţiune intercontinentală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite