Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rus, a ratificat în unanimitate anexarea celor 4 regiuni ucrainene - Doneţsk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. UE convoacă ambasadorii ruşi

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rus, a ratificat luni anexarea celor 4 regiuni ucrainene - Doneţsk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat, vineri, aşa-numitele "tratate de alipire" la Federaţia Rusă. În cele patru regiuni, ocupate în mare parte de forţele ruse, au fost organizate referendumuri nerecunoscute internaţional, în urma cărora republicile autoproclamate au cerut aderarea la Rusia.

03 Octombrie 2022, 13:07 (actualizat 03 Octombrie 2022, 20:54) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 20.45 Rusia va fi și mai izolată pe plan internațional și își va atrage noi sancțiuni. În plan intern, Rusia se va extinde, spre vest, își va consolida teritoriul terestru spre Peninsula Crimeea, va profita de bazinul carbonifer din Donbas, iar Marea Azov va deveni mare internă, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 19.12 Din punctul de vedere al Moscovei,  Federația Rusă s-a extins cu încă patru regiuni, deci acum are 89 de subiecți, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, pentru Ora de Știri. Ceea ce spunea azi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că vor fi necesare consultări cu populația pe teren, mai ales în regiunile Herson și Zaporojie, indică faptul că armata rusă și milițiile separatiste pro-ruse nu stăpânesc întreg teritoriul pe care pretind că îl vor anexa.

 

 

ACTUALIZARE 17.20 Uniunea Europeană a convocat luni cel mai înalt diplomat rus aflat în post la Bruxelles, în cadrul unei acţiuni coordonate cu statele membre pentru a condamna şi respinge ''anexarea ilegală'' a unei părţi a teritoriului ucrainean.

''Este vorba despre un demers la scara UE şi coordonat de UE'', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al blocului comunitar.

Ţările membre ale UE au început vineri să convoace diplomaţii ruşi după semnarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a anexării a patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse după începerea invaziei militare în 24 februarie.

ACTUALIZARE 15.20 Duma de Stat a votat în unanimitate anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși, Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.  Rusia este singura ţară care a recunoscut independenţa aşa-ziselor republici de pe teritoriul Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.35 Ședința plenară a Dumei de Stat început acum 30 de minute, dar încă nu s-a trecut la vot, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, pentru Telejurnalul de la ora 14.00.  Toată dimineața, cele patru documente au fost dezbătute în diferite comitete de profil și toate au recomandat ratificarea în această ședință plenară. Pare a fi o formalitate, pentru că toate partidele politice din Parlamentul rus au declarat vă vor vota pentru. Rămân nelămuriri legate de suprafața teritoriilor care au fost anexate. Deputații din Duma de Stat și chiar purtătorul de cuvânt al Kremlinului declară la unison că așa numitele Republici Populare Donețk și Lugansk intră în componența Federației Ruse în granițele din 2014, deci și porțiunile din teritoriu pe care  separatiștii nu le controlează. Regiunile Herson și Zaporojie, în schimb, par a fi anexate la Rusia doar suprafețele pe care le controlează în prezent armata rusă. Va urma o perioadă de tranzit de trei ani, până în 2026, ca toate legile din cele 4 regiuni separatiste să fie armonizate cu Constituția Federației Ruse.

 

 

Curtea Constituţională Rusă a dat duminică verdictul de legalitate în privinţa tratatelor de anexare semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi de liderii separatişti din aceste teritorii ucrainene ocupate.

După votul din Duma de Stat, documentele vor merge marți spre aprobare în Consiliul Federaţiei, cameră superioară a Parlamentului.

Apoi, Vladimir Putin va promulga legea federală pe această temă.

Va exista o perioadă de 3 ani, până în 2026, de armonizare la Constituţia Rusiei a tuturor legilor din cele 4 entităţi regionale din Ucraina anexate.

Autorităţile ruse urmează exact paşii din 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI