DSP Ilfov recomandă închiderea școlilor din județ. Ministrul interimar al Educaţiei: DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale

13 octombrie 2021, 12:14

Prefecturile Ilfov și București au făcut o ședință comună după ce rata de infectare a depășit 15 cazuri la mie în zona metropolitană. S-a pus problema intrării în carantină a județului Ilfov, dar prefectul Daniel Zamfir a respins ideea. Susține că o astfel de măsură nu ar da rezultate. Chiar și în carantină, oamenii ar avea voie să meargă la serviciu sau la școală și circulația tot nu s-ar reduce.

DSP Ilfov a propus, în schimb, trecerea școlilor din Ilfov în online, însă măsura a fost respinsă atât de prefect, cât și de ministrul Educației.

Prefectul spune că decizia de trecere în online poate fi luată de Consiliul de administrație al fiecărei școli în parte.

În județul Ilfov, rata de incidență a trecut de 15 cazuri la mia de locuitori, iar în unele localități a depășit 20 la mie.

Potrivit prefectului, populația reală din aceste localități este mai mare decât cea declarată. DSP Ilfov va încerca să calculeze rata de incidență potrivit estimărilor privind populația reală, nu doar cea declarată.

ACTUALIZARE Direcţia de Sănătate Publică Ilfov recomandă Inspectoratului şcolar trecerea în online a cursurilor în unităţile de învăţământ din judeţ, începând de luni, în contextul în care incidenţa COVID-19 este miercuri de 15,49 la mia de locuitori, a declarat prefectul Daniel-Tudorel Zamfir, potrivit Agerpres.

„Am primit şi noi o informare din partea DSP că au făcut o recomandare către Inspectoratul Judeţean Şcolar cu privire la analizarea trecerii în online a cursurilor în şcolile din Ilfov. Hotărârea este luată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în Consiliul de administraţie”, a precizat prefectul.

Potrivit acestuia, în prezent, nu sunt propuneri privind instituirea carantinei zonale.

„În acest moment s-a luat o decizie ca toate măsurile de nivel superior să fie în concordanţă cu cele pe care le vor lua cei de la Bucureşti, pentru că Ilfovul e dispus geografic de jur împrejurul Bucureştiului, există servicii publice pe care le avem în comun, vorbim de transport public în comun, Ambulanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sediile administrative ale Prefecturii, Consiliului Judeţean, serviciile descentralizate au sediul în Bucureşti. Există un număr foarte mare de persoane care locuiesc în Ilfov şi lucrează în Bucureşti”, a explicat Daniel-Tudorel Zamfir.

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că Direcţia de Sănătate Publică Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale şi încalcă Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii în contextul în care a cerut trecerea în online a tuturor şcolilor din judeţ pe o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire.

„DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale. Încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/ 2021 şi se substituie Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi tuturor unităţilor de învăţământ din Ilfov”, a afirmat ministrul interimar al Educaţiei.

Potrivit reprezentantului ME, sunt şcoli în localităţi din judeţul Ilfov, din mediul rural, în care rata de infectare este mică.

ACTUALIZARE În ședința de dimineață, de la Prefectura Ilfov s-a discutat inclusiv despre carantinarea județului, însă prefectul Daniel Zamfir s-a opus vehement, argumentând că Ilfov este un județ circular, mulți localnici lucrează în Capitală și măsura ar fi foarte dificil de pus în practică.

Cel mai probabil, cei de la DSP Ilfov vor propune în această săptămână trecerea școlilor în online, după ce astăzi rata de incidență în Ilfov a ajuns la 15 cazuri  la mia de locuitori și sunt unele localități, precum Clinceni, unde rata de infectare a sărit de 23 de cazuri la mia de locuitori, În Corbeanca incidența se apropie de 23, iar în alte localități mari, Bragadiru, Chiajna și Domnești, rata de infectare a sărit de 19 cazuri la mia de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite