DSP: De vineri se sistează toate internările în maternitatea Giulești. 11 angajaţi din secţia de Neonatologie sunt contaminați cu stafilococ auriu. 14 bebeluși bolnavi

Creşte numărul copiilor internaţi la spitalul Grigore Alexandrescu şi al celor contaminaţi cu stafilococ auriu. Se confirmă o posibilă sursă de contaminare. 11 angajați ai maternităţii Giuleşti sunt purtători de stafilococ auriu, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti. Se fac teste în continuare la spitalul Giuleşti. Situaţia de aici era cunoscută şi de autorităţi de cel puţin două săptămâni, când s-au limitat şi internările.

29 Noiembrie 2018, 14:53 (actualizat 29 Noiembrie 2018, 23:12) |
Stafilococul ascuns: bebeluși în pericol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Joi seară, Direcția de Sănătate Publică București a solicitat spitalului clinic de obstetrică-ginecologie București să sisteze internările începând de vineri.

"Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA", arată DSP, într-un comunicat de presă.

"Astfel, începând cu data 30.11.2018, se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe măsură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare, inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie, în vederea instituirii tratamentului adecvat", se subliniază în comunicat.

11 angajaţi din secţia de Neonatologie sunt purtători de stafilococ auriu. Este un fapt dovedit de probele recoltate.

Potrivit autorităților, este posibil ca acești angajați să fi transmis infecţia mamelor, iar acestea copiilor.

De două săptămâni au fost limitate internările pentru a se putea dezinfecta secţiile de obstetrică ginecologie, neonatologie, terapie intensivă, dar şi sala de naşteri şi blocul operator din maternitatea Giulești.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat pentru Știrile TVR că există posibilitatea ca maternitatea să fie închisă. "Suntem în alertă încă de acum două săptămâni, când am avut primele indicii", a declarat Pintea.

Dar toată lumea a păstrat tăcerea.

Inspectorii DSP au cerut conducerii spitalului să respecte procedurile de dezinfecţie şi curăţenie, iar personalul să aibă grijă cu igiena mânilor şi să poarte corect echipamente de protecţie de unică folosinţă.

Internările se vor limita în continuare.

O femeie care a născut la începutul lunii la maternitatea Giuleşti a povestit pe o reţea de socializare calvarul prin care trece.

"De vineri suntem în spital. Două din fetele care au stat cu mine în salon s-au internat în alt spital la două zile de la plecarea din Giuleşti. Toţi copiii aveau pe ei nişte bubiţe şi am primit aceeaşi explicaţie: că ar fi de la căldură, de la scutece. Bubiţele alea s-au făcut mai târziu nişte coşuri pline cu puroi. A trebuit să îi facă incizie la picior să îi scoată tot puroiul şi ţesutul necrozat. E pe antibiotice. Eu nu am stafilococul".

Alţi doi copii născuţi la Giuleşti au fost duşi în ultimele ore la spitalul Grigore Alexandrescu. Analizele nu sunt încă gata, dar medicii suspectează că sunt contaminaţi cu stafilococ şi le-au administrat antibiotice.

La alţi 14 copii s-a confirmat bacteria, la "Grigore Alexandrescu" și la "Marie Curie".

Medicii de la Giuleşti insistă că bebeluşii erau sănătoşi când au fost externaţi.

Doru Pană, purtător de cuvânt maternitatea Giuleşti: "Sunt anumite teste care se fac practic săptămânal, iar dezinfecţia (...) la noi în spital este regulă (…) Am avut nişte teste pozitive, într-adevăr, dar au fost cu klebsiella şi sub 3%, ceea ce nu poate fi considerată infecţie nosocomială. Deci, în momentul ăsta, nu avem informaţii clare despre o infecţie nosocomială".

Inspectorii sanitari fac controale în toate maternităţile. Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, dacă sunt respectate protocoalele de sterilizare şi dezinfecție, dar şi dacă sunt respectate circuitele.

__________________________________________

ACTUALIZARE Raportul preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică arată că o parte dintre angajaţii spitalului erau infectaţi cu această bacterie. Documentul va fi finalizat mâine şi tot atunci autorităţile vor decide dacă vor închide sau nu, maternitatea.  Reprezentanţii Spitalului Giuleşti spun că bebeluşii erau sănătoşi când au fost externaţi. Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii fac controale în toate maternităţile de stat şi private.

Ministrul Sănătăţii a declarat că vineri "avem raportul pe baza căruia luăm decizii". "Dacă raportul va spune ca trebuie închisă maternitatea, o vom face. După primele cazuri s-au prelevat probe şi s-a găsit stafilococ auriu la câţiva angajaţi ai maternităţii. Există posibilitatea să se fi contaminat mamele şi apoi copiii. Suntem în alertă. E caz de sănătate publică. Putem vorbi chiar de o epidemie, când ai atâtea cazuri confirmate în 10 zile din acelaşi spital", a mai spus Sorina Pintea pentru TVR.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii

Inspectorii sanitari din Direcția de sănătate publică București efectuează în această perioadă un control în maternitățile publice și private din București.

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igiena a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenta “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infecţii stafilococice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”.

DSPMB a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgență “Grigore Alexandrescu” și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent  au fost internaţi 15 pacienti, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA. Din aceștia, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacientilor conform “precautiunilor de contact”, supravegherea cazurilor la transferul pe sectii pentru aplicarea in continuare a precautiilor de    contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandarile refeitoare la aplicarea precautiilor de contact, a protocolului privind igiena mainilor si purtarea echipamentului de protective si a protocolului privind dezinfectia, monitorizarea cazurilor, informarea imediata a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

Totodata, membrii echipei DSPMB s-au  deplasat pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” si au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situația semnalată.

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” a anunțat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri:
-        Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala
-        limitarea internarilor in Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru o perioada de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua dupa externarea pacientelor lucrari etapizate pentru curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala a tuturor spatiilor din Pavilionul A – Obstetrica-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nasteri
-        Reinstruirea personalului cu privire la Igiena mainilor conform procedurilor interne si protocoalelor existente si Precautiunilor Universale si de Contact
-        Implicarea sefilor de sectie si a asistentelor sefe in prevenirea si combaterea IAAM conform legislatiei curente
-        S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din sectia de neonatologie (din totalul de 55 persoane) ; pentru 38 de personae s-au obtinut rezultatele  probelor recoltate, care au relevant ca 11 sunt purtatori de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmeaza a fi recoltate si de la celelalte persoane.
-        Rezultatul exudatelor nazale au fost inaintate catre sectia de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internationale privind decolonizarea purtatorilor

Mai mult, echipa DSPMB a făcut recomandari privind:
-        Continuarea masurilor instituite de catre unitatea sanitara referitoare la respectarea procedurilor decuratenie, dezinfectie / dezinfectie ciclica/ dezinfectie terminala cu mentiunea ca toate aceste manopere vor fi completate in graficele de curatenie si dezinfectie
-        Limitarea internarilor pentru aceasta perioada cu respectarea urmatoarelor criterii:
o   Se vor asigura urgentele medico-chirurgicale
o   Se vor interna doar sarcini peste 35 de saptamani
o   Sarcini la termen in travaliu
o   Sarcini cu membrane rupte
o   Sarcini la termen cu urgente obstetricale
o   Sarcini la termen cu comorbiditati ce pot pune in pericol viata fatului si/sau a mamei
-        Instituirea tratamentului purtatorilor de Stafilococ Auriu MRSA conform buletinelor de analiza si a antibiogramelor
-        Efectuarea recontrolului dupa terminarea tratamentului
-        Purtarea corecta de catre intregul personal a echipamentului de protectie de unica folosinta, cu precadere a mastilor de tip chirurgical
-        Respectarea regulilor de igiena a mainilor si a Precautiunilor Universale si de Contact
-        Anuntarea telefonica imediata la DSPMB a oricarei suspiciuni de colonizare/IAAM atat la mame/lehuze cat si la personalul medico-sanitar.

Controlul la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, precum și în celelalte maternități se află în desfășurare

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI