Drumurile proaste îngreunează misiunile de salvare. Se pierd minute prețioase înainte de intervenția echipajelor

22 februarie 2020, 18:53

Cu personal insuficient și autospeciale puține și vechi – așa funcționează în majoritatea județelor serviciile de prim ajutor în caz de urgență.

Iar drumurile aglomerate sau pline de gropi, hârtoape și fără asfalt îngreunează misiunile de salvare. Și întârzie intervențiile de care depind viețile celor aflați în situații dificile.

Datele Departamenului pentru Sitautii de Urgență arată că timpul mediu de intervenție în orașe este de 20 de minute și 30 de secunde.

La sate, ambulanțele ajung și mai greu, în medie în 31 de minute și 11 secunde. Au existat situații când ajutorul a ajuns chiar și după o oră de la apelul prin 112.

Pentru un bunic din Cluj, această oră a făcut diferența între viață și moarte.

Se întâmpla în noiembrie, anul trecut. Bărbatul, de 74 de ani, a făcut infarct în timp ce se plimba cu nepotul într-un parc din Gherla. Salvarea a venit prea târziu. Trecătorii au încercat să îi acorde primul ajutor. Iar când a ajuns și ambulanța, medcii au putut doar să constate decesul.

Explicația conducerii Serviciului de Ambulanță Cluj a fost că singurul echipaj disponibil a venit de la 40 de km distanță, pe un drum foarte aglomerat. Din păcate, astfel de tragedii se pot întâmpla în continuare, pentru că lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Statisticile de la finalul anului trecut arată că peste jumătate dintre autospeciale au mai bine de 10 ani vechime și sute de mii de kilometri la bord. Iar numărul medicilor și asistenților abia dacă ajunge la 5000. Acesta, în condițiile în care numai în 2019 au fost aproape trei milioane de intervenții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă