Drumurile de pe harta promisiunilor. Prioritățile Ministerului Transporturilor

28 aprilie 2017, 21:39

Dacă aruncăm un ochi pe planurile Companiei de drumuri şi le aşezăm pe o hartă, vom putea constata că România va fi în perioada următoare un adevărat şantier.

Dar dacă toate proiectele vor fi finalizate, atunci o să mai trecem câteva sute de kilometri de drum la capitolul ‘infrastructură rutieră’.

Pe centura de sud a Capitalei se va circula pe 4 benzi până în 2018, iar de la Piteşti la Craiova vom merge pe un drum expres care va avea 121 de kilometri. Teoretic, acest drum ar trebui să fie gata în 2 ani. Şi pentru că tot începe agitaţia pe litoral, Compania de drumuri promite că podul de la Agigea va fi deschis în totalitate în prima săptămână din luna mai.

Compania de drumuri speră astfel ca drumul spre sudul litoralului să nu mai fie atât de aglomerat.

Nu vom scăpa deocamdată de aglomeraţie pe centura Capitalei. Compania de investiții infrastructură are în plan construcţia a 3 poduri noi, iar cele 4 benzi de circulaţie vor fi gata la finele anului viitor.

De centura ocolitoare se vor bucura şi timişorenii, însă drumul va avea doar o bandă pe sens.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia centurii de ocolire Timişoara Sud a fost deja publicat. Până în iulie vor fi evaluate ofertele depuse. Drumul va avea aproape 26 de km şi va fluidiza mai ales traficul la Stamora Moraviţa.

Piteştiul va fi oraşul din care vor pleca două drumuri importante. Unul va traversa munţii către Sibiu, iar altul va duce la Craiova. Chiar dacă iniţial se vorbea de două autostrăzi, Compania de drumuri merge pe varianta unui drum expres către capitala Olteniei.

Pentru drumul expres Craiova – Piteşti procedura de lansare a achiziţiei publice este programată pentru luna iunie a acestui an. Drumul expres ar urma să aibă 121 de kilometri.

Compania de drumuri ia în calcul ca acest drum expres să fie transformat în autostradă dacă situaţia o va cere.

Studiile de fezabilitate pentru primele două secţiuni ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti sunt gata, aşa că acum urmează licitaţiile pentru cei 44 de kilometri. Construcţia este finanţată din bani europeni – aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Peste numai două luni ar urma să fie lansată achiziţia publică pentru prima secţiune din autostrada Sibiu-Piteşti. Este vorba despre porţiunea între Sibiu şi Boiţa, de 14 kilometri.

Tot în iunie vor începe şi procedurile pentru atribuirea contractului de construcţie a secţiunii între Curtea de Argeş şi Piteşti, de peste 30 de km.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite