Drumuri închise, zeci de copaci prăbușiți și mii de gospodării rămase fără curent electric. Vânt de 148 km pe oră în județul Buzău

30 octombrie 2017, 08:54

Episodul de iarnă de la finalul lunii octombrie a lăsat în urma trenuri blocate, drumuri închise și zeci de localități pe întuneric. Cea mai gravă situație a fost în centrul și nord-estul țării unde șoferii au avut de înfruntat atât zăpada, cât și pericolul arborilor căzuți pe carosabil.

În județul Harghita, DN 12 C Gheorgheni-Lacu Roşu şi DN 13 B, Praid-Gheorgheni, au fost închise din cauza arborilor căzuţi pe carosabil şi a vântului care bate în continuare cu putere. Un tir a fost lovit de mai mulți copaci rupți de vijelie, dar nu s-a înregistrat nicio victimă.

Potrivit meteorologilor, vântul a atins în județul Buzău viteza maximă de 148 de km pe oră.

ACTUALIZARE Circulația trenurilor a fost reluată între Brașov și Predeal.

ACTUALIZARE Circulația feroviară este întreruptă între Brașov și Predeal, luni dimineață, începând cu ora 07,30, din cauza unui copac care a fost doborât de vântul puternic pe linia de contact, a declarat directorul regionalei CFR Brașov, Ioan Pintean, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe DN1, în zona staţiunilor montane de pe Valea Prahovei (Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal) şi pe DN1A (Văleni, Cheia, Săcele) ninge uşor, carosabilul fiind pe alocuri acoperit cu un strat subţire de zăpadă, iar traficul la această oră este intens pe aceste tronsoane de drum. Recomandăm astfel conducătorilor auto să circule cu prudenţă sporită, să adapteze viteza la condiţiile de drum şi să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă.

Din cauza ninsorii și a viscolului, Transalpina a fost închisă între Rânca și Obârșia Lotului. Se poate circula încă până în stațiunea Rânca, unde drumarii au intervenit cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant. A nins și la Poiana Brașov, spre bucuria localnicilor și a turiștilor. La peste 1700 de metri, stratul de zăpadă depășește zece centimetri, iar vântul bate cu putere.

În Harghita, două drumuri naţionale, DN12 C, Gheorgheni – Lacu Roşu şi DN13 B, Gheorgheni – Praid, au fost închise din cauza copacilor doborâţi pe carosabil de vântul extrem de puternic. Drumarii au lucrat toată noaptea ca să elibereze cele două căi rutiere. Pe mai multe tronsoane aflate la altitudine, stratul de zăpadă măsoară 20 de cm, iar drumarii au împrăştiat peste 100 de tone de material antiderapant.

Peste o mie de consumatori și-au petrecut noaptea fără energie electrică, după ce mai multe linii de medie tensiune și posturi de transformare au fost  avariate de prăbuşirea brazilor.

Vântul bate în rafale care depăşesc 120  kilometri la oră, iar cele mai afectate sunt localităţile Lacu Roşu, Borzont, Ciumani, Frumoasa şi Făgeţel. Luni, echipele de la Electrica vor putea identifica avariile şi vor remedia defecţiunile.

În județele Moldovei ninge viscolit de câteva ore, mai ales în zona de munte. Vântul bate cu putere, la rafală viteza trece de 80-90 de kilometri pe oră. Cele mai mari probleme sunt în județul Suceava, unde vijeliile din ultimele ore au rupt copaci, iar mai multe drumuri naționale și județene au fost blocate.

Val de frig și precipitații în întreaga țară, cu două avertizări, cod portocaliu și cod galben de vânt, ninsoare, viscol și precipitații mixte, valabile până luni seară. Viteza vântului va crește în toate regiunile și va atinge la rafală între 55 și 70 km/h și local intre 75 – 85 km/h.

Este cod portocaliu pana diseară la ora 23 în zona de munte a județelor Suceava, Neamț si Bacău. Vijeliile din județul Suceava au dus la ruperea copacilor și blocarea  temporară a unor drumuri naționale și județene. Cel mai afectat de căderile de arbori a fost drumul județean  175B, TransRarău, care a fost închis temporar.

Pe DN 17, în Pasul Tihuța, stratul de zăpada  măsoară un centimetru, iar circulația se desfășoara  în condiții de iarnă. DN 17 B este blocat pe un sens de mers din cauza unor bolovani căzuți de pe versant. Mai multe echipaje ale ISU Suceava, angajați ai Direcției Silvice și de la primăriile din zonele afectate sunt pe teren pentru a monitoriza situația.

În județul Neamț, aproape 3000 de consumatori din localitățile Podoleni, Zenești și Tarcau nu au energie electrică. În Piatra Neamț, mai mulți copaci au fost rupți de vijelie și au ajuns pe carosabil. În zona centrală a orașului, un copac a ajuns pe o mașina și a rupt firele de tensiune, iar blocurile din zona au rămas fără curent electric, dar defecțiunea a fost remediată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă