MOLDOVA AZI

Drumul lung până la școală. Elevii unui liceu din regiunea transnistreană merg zilnic zeci de kilometri pentru a învăța în limba română

Cine s-ar fi gândit că drumul spre şcoală poate fi măsurat în zeci de mii de kilometri? E o realitate dură, pe care o trăiesc, de 16 ani, elevii din liceul de la Grigoriopol, regiunea transnistreană care, pentru a face cursuri în limba română, sunt nevoiţi să facă zilnic naveta până la Doroţcaia. Astfel că, din clasa I şi până în clasa a XII-a, parcurg nici mai mult nici mai puţin decât 43 de mii de kilometri. Jurnaliştii Irina Bejenaru şi Cătălin Virschii le-au numărat paşii într-un reportaj marca Știrile TVR MOLDOVA.

02 Februarie 2018, 21:48 (actualizat 03 Februarie 2018, 14:03) |

Tocmai pentru povaţa anilor de şcoală, elevii din Grigoriopol fac zilnic naveta până în Doroţcaia. Poarta liceului e ca la o gară auto, acolo opresc trei autocare mari, din care coboară zilnic 148 de elevi şi câţiva profesori. Pentru ei orele nu încep la 8:30, aşa cum încep majoritatea elevilor din ţară, ci când toată lumea pleacă acasă.

Un cerc în jurul Ecuatorului măsoară aproximativ 40 de mii de km. Adică nici un cerc în jurul Ecuatorului nu e suficient, mai rămân încă 3 mii de km de parcurs.

Cu aproape un milion de lei anual prevăzut pentru transport, şcoala ar putea administra cu uşurinţă un sediu în Grigoriopol, sau chiar pe cel din care au fost alungaţi.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI