Drum mai sigur. Între două localităţi din Braşov au fost montate garduri care vor ţine animalele la distanţă de şosea

Şoferii vor fi feriţi de urşi şi alte animale sălbatice, pe DN1. Între două localităţi din judeţul Braşov a fost montat un gard care va ţine animalele la distanţă de şosea. Proiectul este o premieră în România şi urmează să fie extins şi în alte zone în care urşii sau mistreţii provoacă pagube şi fac victime.

22 Iulie 2020, 21:10 (actualizat 22 Iulie 2020, 21:11) |
Drum mai sigur
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe drumul naţional care trece prin localităţile Timişul de Jos şi Timişul de Sus din Braşov au tot fost accidente provocate de animale sălbatice care au vrut să traverseze şoseaua. Au murit animale, au fost avariate maşini, traficul a fost blocat.

Marea problemă a fost mereu legată de oprirea vieţuitoarelor pădurii. Un austriac a inventat, în 2005, un sistem de avertizare sonoră, care practic alungă animalele în momentul în care se apropie autovehicule pe șosea. Sunt senzori de mişcare montaţi pe stâlpi de-a lungul drumului. Cele care vor fi avertizate sunt animalele din apropiere.

Acum, pe 2 kilometri de pe DN1 există peste 60 de dispozitive cu senzori, din 30 în 30 de metri aproximativ. Se creează astfel un gard virtual care va opri animalele sălbatice. Este o premieră în România dar sistemul funcţionează în Austria sau Australia.

Proiectul pilot este finanţat în România prin programul LIFE al Uniunii Europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI