Dronele minuscule care îi vor ajuta pe ucraineni să spioneze trupele ruse

Foto: Flickr
Foto: Flickr
1 septembrie 2022, 13:03

Premierul interimar al Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat pe 24 august un pachet de ajutor militar finanțat de Marea Britanie și Norvegia în valoare de 63 de milioane de dolari, care include 850 de micro-drone cunoscute sub numele de Black Hornets. Dronele de recunoaștere de mărimea unei libelule au fost dezvoltate în Norvegia.

Sistemul Black Hornet este conceput pentru a fi purtat de soldați. Include un ecran care se rabatează dintr-o vestă și o husă separată care conține două drone și un joystick. Dronele au o autonomie de zbor de până la 25 de minute, cu aproximativ același timp necesar pentru reîncărcare. Sistemul cântărește 1,3 kilograme, iar micro-dronele au doar 33 de grame. Este disponibilă și o versiune montată pe vehicul.

Camerele zburătoare miniaturale sunt proiectate să se apropie de pozițiile inamice fără a fi văzute sau auzite și să transmită video, cu o rezoluție relativ scăzută de 640×480 pixeli, informații trupelor aflate la o distanță de până la 2 kilometri. Dispozitivele vor permite luptătorilor ucraineni să „apere zonele urbane în siguranță”, potrivit guvernului de la Londra.

Black Hornets sunt, de asemenea, capabile să facă și să transmită fotografii de 1.600 x 1.200 pixeli și sunt echipate cu viziune termică pentru a ajuta la identificarea pozițiilor inamice pe timp de noapte.

Un soldat britanic care a folosit o versiune anterioară de 16 grame a dronei în Afganistan, în 2013, a remarcat că „o rafală bună de vânt va dezactiva Black Hornet”.

Însă versiunile mai noi și mai grele sunt capabile să reziste la rafale de vânt de până la 28 de kilometri pe oră, numai că vântul puternic va reduce semnificativ capacitatea de utilizare a dronei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă