Dronele, de la survol ilegal la zbor legal. Autoritățile ar putea permite utilizarea acestor dispozitive în orașe

14 mai 2017, 21:13

Ultima fiţă la nunţi e filmarea cu drona. Internetul abundă de astfel de imagini. Ce nu ştiu nuntaşii e că astfel de filmări sunt ilegale.

Potrivit legislaţiei actuale, dronele nu pot decola sau ateriza în oraşe din raţiuni de siguranţă. Pot doar survola localităţile, însă aparatele nu au atâta autonomie.

În plus, e nevoie de aprobări peste aprobări de la MApN şi de la primărie. Aşa că utilizarea legală a dronelor în zone locuite devine o operaţiune aproape imposibilă.

Daniel Costea are o astfel de afacere cu drone. El a încercat să transporte prin aer medicamente şi sânge între spitale. Vrea să folosească aparatul de zbor şi pentru evaluarea energetică a clădirilor. A găsit o soluţie simplă pentru evitarea accidentelor cu dronele în oraşe: să le doteze cu paraşută.

Modificarea legii dronelor este pe masa autorităţilor.

Legislaţia restrictivă în domeniu a condus şi la dosare penale pentru cei care au filmat cu drona protestele din Piaţa Victoriei.

Utilizarea unei drone fără să fie înmatriculată e infracţiune potrivit Codului aerian pentru că sunt considerate aeronave fără pilot. În plus, utilizarea lor în oraşe şi deasupra unor zone dens populate cum era Piaţa Victoriei în februarie se pedepsește cu amenzi care pleacă de la 20 de mii de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite