Drone pentru servicii publice de transport persoane. Corespondență TVR de la Salonul Internațional de la Geneva

9 martie 2023, 21:04

Proiectul inovativ pentru folosirea dronelor în transportul public de persoane a început în 2020 și este implementat de Comisia Europeană în colaborare cu unele companii din industria aviatică, printr-un parteneriat public-privat. În septembrie, în zona Parisulului, au fost făcute cu succes primele teste în teren cu un model de drona care ar urmă să furnizeze servicii de taximetrie.

Robin Garrity, expert în drone, parteneriat public-privat SESAR 3: Este un vehicul electric, care decolează pe verticală, care poate fi folosit asemenea unui taxi, te programezi, te urci în el și zbori la distanță mică. Iar acesta va zbura, în teorie, în orice caz, anul următor cu ocazia jocurilor olimpice din Paris de exemplu.

Între timp, autoritățile europene au pregătit reguli noi pentru utilizarea dronelor, care se aplică din ianuarie, inclusiv în România. În baza lor, pentru început, vor fi stabilite zonele de zbor, în care vor opera furnizori de servicii, astfel încât pilotarea dronelor să se facă în siguranță. În baza noilor reguli, statele mebre pot crea propriile norme pentru utilizatori.

Robin Garrity, expert în drone, parteneriat public-privat SESAR 3: Utilizatorii vor trebui să-și înregistreze vehiculele, să-și înregistreze interesul, să aibă o analiză privind planul de zbor pe care vor să îl urmeze și până nu va fi aprobat de către autorități nu vor putea să mai zboare în interes privat sau comercial.

Noile reguli au ca scop un mai bun manangement al traficului aerian în condițiile în care numărul utilizatorilor de drone ar urmă să crească și mai mult în perioada următoare, spun reprezentații sectorului.

Andreas Boschen, director executiv, parteneriat public-privat SESAR : Ne gândim în primul rând la servicii publice, precum transportul echipamentelor medicale de la un spital la altul, la supravegherea liniilor de înaltă tensiune, rețelelor de căi ferate și vrem că acest lucru să fie realizat într-un cadru sigur și să ne asigurăm că aceste drone pot opera în siguranță. Oamenii vor siguranță. Nu vor drone pe cer care să devină un pericol.

Unele modele de drone ce ar urma să fie folosite în servicii publice au fost prezentate, zilele acestea, la Salonul internațional de la Geneva.

Tehnologia a avansat atât de mult încât în ultimii ani încât au apărut drone care pot înlocui cu succes avioanele la unele operațiuni speciale precum calibrarea senzorilor de ghidaj la pistele de aterizare. Astfel, piloții pot ateriza mai în siguranță inclusiv pe vreme rea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite