Drone fără pilot, detașate la baza aeriană din Cluj

8 ianuarie 2021, 10:35

Un detașament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii a fost dislocat, pentru următoarele luni, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de lângă Câmpia Turzii.

Prima drona MQ-9 Reaper a fost adusă în România, în premieră, în urmă cu un an. Aeronva, care se numără printre cele mai performanțe din lume, poate acționa fără pilot.

”Când cineva te supraveghează înseamnă că poți să te uiți pe telefon, poți să îți pornești anumite dispositive, pentru că în tot acest timp aceste lucruri vor fi observate și vor fi trimise aliaților NATO. În acest caz România”, spune Omar Rashid, pilot în cadrul Forțelor Aeriene Americane.

Militarii americani vor execută misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

Dronele MQ-9 Reaper sunt capabile să zboare la distanțe de 2.000 de kilometri și pot să poarte o încărcătură de până la 1,7 tone, inclusiv rachete dirijate sau bombe de aviație. Prețul pentru o astfel de o aeronava pornește de la 16 milioane de dolari, potrivit celor mai actuale date.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite