Drepturile omului: ONU denunţă ”asfixierea” societăţii civile

Organizația Naţiunilor Unite
Organizația Naţiunilor Unite
19 iunie 2023, 14:13

”Sunt profund îngrijorat de această sufocare a societăţii civile în mai multe ţări”, a declarat austriacul Volker Türk, în deschiderea celei de-a 53-a sesiuni a Consiliului ONU pentru drepturile omului, la Geneva.

El a remarcat că ”intimidarea şi reprimarea societăţii civile sunt atât de intense” încât oamenilor le este teamă să coopereze cu organismele internaţionale. Aceştia sunt privaţi de informaţii despre abuzuri întrucât nimeni nu vrea să interacţioneze cu ei.

Türk nu a dat nume, dar organizaţiile neguvernamentale acuză constant China de exercitarea de represalii contra activiştilor care cooperează cu organismele însărcinate ce drepturile omului la ONU.

Raportul pentru 2022 al secretarului general al ONU privind actele de intimidare şi represaliile cuprinde presupuse incidente în 42 de ţări, printre care Rusia, China şi Belarus. Douăsprezece din aceste 42 de state ”sunt membre actuale ale acestui Consiliu”, a indicat reprezentantul ONU, conform Agerpres.

El a apreciat drept esenţial ca Înaltul Comisar să-şi intensifice activitatea în timpul crizelor umanitare, subliniind că acestea ”declanşează aproape invariabil probleme privind drepturile omului sau le exacerbează considerabil”.

Pe durata a patru săptămâni a sesiunii Consiliului ONU pentru drepturile omului, ţările vor examina numeroase crize actuale, inclusiv situaţia din Sudan, Afganistan, Iran şi Ucraina şi vor aborda subiecte precum legăturile între drepturile omului şi inteligenţa artificială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite