Drepturile femeilor: Talibanii consideră ''fără fundament'' îngrijorările ONU

Talibanii au respins vineri apelul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de a reveni asupra restricţiilor impuse femeilor afgane, apreciind drept ''fără fundament'' îngrijorările exprimate de comunitatea internaţională asupra acestor probleme, informează AFP.

27 Mai 2022, 14:13 (actualizat 27 Mai 2022, 14:44) Știrile TVR |
Afganistan, femei

Consiliul de Securitate i-a îndemnat marţi pe talibani să "inverseze rapid politicile şi practicile care restrâng în prezent drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale femeilor şi fetelor afgane", într-o declaraţie adoptată în unanimitate. Textul celor 15 membri ai Consiliului citează "impunerea de restricţii care limitează accesul la educaţie, la locuri de muncă, la libertatea de mişcare şi la participarea deplină, egală şi semnificativă a femeilor în viaţa publică".

În mod concret, Consiliul de Securitate a cerut puterii talibane să redeschidă şcolile pentru toate fetele, exprimându-şi "profunda preocupare" în faţa obligaţiei impuse femeilor de a-şi acoperi faţa în spaţiile publice şi în emisiunile mass-media.

Într-un comunicat publicat vineri, Ministerul Afacerilor Externe afgan apreciază îngrijorările Consiliului de Securitate drept "lipsite de fundament" şi "nerealiste" şi "îşi reafirmă angajamentul" de a garanta drepturile femeilor afgane.

"Dat fiind că poporul afgan este în majoritate musulman, guvernul afgan consideră că respectarea (portului) hijabului islamic este conformă valorilor religioase şi culturale şi aspiraţiilor majorităţii femeilor afgane", adaugă comunicatul.

La începutul lui mai, liderul suprem al talibanilor a emis un ordin conform căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv faţa, în mod ideal cu burqa, un văl integral dotat cu un fel de grilaj din ţesătură la nivelul ochilor.

Restricţiile impuse femeilor afgane "descriu un model de segregare sexuală totală şi vizează să facă femeile invizibile în societate", a denunţat joi, la Kabul, raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett.

Comunitatea internaţională a făcut din respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, o condiţie prealabilă în negocierile asupra ajutorării şi recunoaşterii regimului taliban, reinstalat la putere în Afganistan în august anul trecut.

Noile restricţii impuse femeilor confirmă radicalizarea talibanilor, care au încercat iniţial să afişeze o imagine mai deschisă decât în timpul primului lor regim, din 1996 până în 2001. La acea dată, ei au privat femeile de aproape toate drepturile lor, impunându-le inclusiv să poarte burqa.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI