"Dreptul de a decide" - Mii de femei au manifestat în America Latină pentru a cere dreptul la avort

Mii de femei au ieşit pe străzile din America Latină pentru a cere dreptul la avort, o practică interzisă în majoritatea ţărilor din regiune şi pentru care sute de femei ispăşesc pedepse cu închisoarea, informează miercuri AFP.

29 Septembrie 2021, 09:04 (actualizat 29 Septembrie 2021, 09:08) Știrile TVR |
Protest al femeilor din America Latina

Din Mexic până în Peru, trecând prin Salvador, Chile şi Columbia, manifestantele, purtând majoritatea faimoasa eşarfă verde ce simbolizează lupta pentru legalizarea Întreruperii Voluntare a Sarcinii (IVS), agitau pancarte pe care se putea citi "Avort legal acum" sau "Dreptul de a decide".

În Salvador, legislaţia interzice IVS în orice circumstanţă, iar pedepsele pot ajunge şi la opt ani de închisoare. Douăzeci şi şapte de femei se află în prezent în detenţie în această ţară, fiind acuzate de "omucidere agravată" după ce au încercat să apeleze la serviciile de urgenţă obstetrică. În replică, sute de femei din Salvador au prezentat un proiect de lege ce permite avortul în anumite condiţii, destul de restrictive.

În Mexic, mai multe zeci de femei au manifestat, la câteva săptămâni după ce Curtea Supremă a declarat neconstituţională penalizarea avortului, exprimându-şi indignarea faţă de violenţa la adresa femeilor în ţara lor: 672 de femei au fost ucise aici în perioada ianuarie-august, potrivit cifrelor oficiale.

În jur de 205 femei au fost condamnate pentru avort în Columbia începând din 2005, potrivit unui raport al colectivului La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres. În Columbia, IVS este legală doar în caz de malformaţie a fetusului, de risc mortal pentru mamă sau în urma unui abuz sexual. Sute de femei s-au adunat în faţa Parlamentului din Bogota pentru a cere un avort liber de constrângeri.

"Un stat care nu acordă dreptul la avort este un stat feminicid", se putea citi pe o pancartă afişată de un grup de tinere femei ce revendicau dreptul la avort la Lima, în Peru. Problemă pe care noul preşedinte peruan de stânga, Pedro Castillo, conservator în chestiunile sociale, a respins-o deja în timpul recentei sale campanii electorale.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI