Dramele copiilor lăsați singuri acasă, ai căror părinți muncesc în străinătate. Micuții pot suna la numărul 0800 07 00 40 pentru ajutor

8 noiembrie 2019, 19:37

Fiecare zi începe la fel pentru Răzvan, un adolescent de 14 ani din satul Joseni, județul Buzău. După ce îşi ajută bunica, băiatul se pregăteşte să plece la şcoală.

De patru ani, nu mai zâmbeşte. Când era mic, mama lui a plecat să culeagă căpşuni în Spania. Ultima dată a vorbit cu ea la telefon în 2015, înainte de Crăciun. A doua zi, a aflat că mama lui murise după ce făcuse un accident vascular cerebral.

Tatăl, alcoolic şi violent, a dispărut de mult din viaţa băiatului. Bunica are acum grijă de el.

Cei doi trăiesc cu 1.500 de lei pe lună, dar mare parte din bani se duc pe datorii. Locuiesc într-o casă bătrânească, pe care mama băiatului a apucat să o refacă parțial cu banii câştigaţi în Spania, însă au făcut şi împrumut la bancă. Iarna, copilul şi bunica stau într-o singură cameră. Fac focul o singură dată pe zi, pentru că nu au bani pentru mai multe lemne.

(w500) Copii cu p

Cei doi se uită la poza mamei copilului şi-şi mai alină suferinţa. Femeia îşi sprijină boala si neputinţa pe Răzvan. Iar el găseşte alinare în vorbele înţelepte şi iubitoare ale bunicii.

91.345 de copii au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate. Iar peste 12.000 dintre ei au rămas acasă fără niciunul dintre părinţi. Asta spun datele oficiale ale Ministerului Muncii. Pe de altă parte, ultima statistică a ministerului Educaţiei arată că, în 2018, aproape 160.000 de copii aveau părinţi plecaţi la muncă în străinătate. ONG-urile spun însă că realitatea e mult mai dură. Estimează că în jur de 250 de mii de copii nu au spre cine întinde mâinile.

În spatele acestor cifre sunt adevărate drame. Separarea copiilor de părinţi lasă urme adânci în sufletele lor. Unii încep să aibă rezultate slabe la şcoală sau chiar abandonează şcoala. Alţii încep să sufere de depresie.

(w500) Copii răm

Organizația Salvaţi Copiii îi ajută de 12 ani pe aceşti micuți. Le oferă consiliere psihologică şi asistenţă socială, îi ajută să îşi facă temele pentru şcoală, organizează activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber şi îi ajută să comunice cu părinţii din străinătate. Potrivit legii, în cazul în care ambii părinţi ori părintele care exercită singur autoritatea părintească pleacă în străinătate trebuie să anunţe la primărie în grija cui lasă copilul.

7.500 de copii au fost ajutaţi de Salvaţi Copiii până acum. Aproape 10 la sută dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de mai mult de patru ani.

Copiii rămaşi singuri acasă, fără părinţi, pot suna la o linie specială: 0800 070 040.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite