Drama producătorilor de portocale din Spania: Pierd anual sute de milioane de euro

29 ianuarie 2022, 20:17

Sarah are împreună cu mama să două hectare de portocali lângă Valencia și practică agricultură ecologică. Pentru prima dată în acest an nu a avut cui să vândă cele 20 de mii de kg de fructe. Așa că decât să se strice în pomi, a făcut un apel pe rețelele de socializare oferind portocalele gratuit. Videoul a devenit viral și sute de persoane au venit la cules.

”E o problemă delicată. Priviți, ce pierderi au aceste persoane încât au ajuns să le ofere gratis, să le dea cadou, dacă nu se aruncă tot. Mi se pare grav că guvernul să nu ajute aceste persoane, știind că de aici ne hrănim toți”, spune un cetățean interesat de problema producătorilor.

”Bunicii mei erau agricultori și bunicul îmi aducea în fiecare zi portocale și mandarine acasă pe care le culegea dimineața din livadă și cred că asta nu are preț. Cred că politica ar trebui regândită, că situația să se schimbe”, spune o tânără.

Spania este cel mai mare producător de citrice cu peste 4 milioane de tone anual. Până anul trecut mai bine de jumătate mergeau la export. Acum piață europeană este inundată de portocale și mandarine din Africa de Sud care și-a propus să cultive în 3 ani aceeași suprafață de livezi pe care o are Spania. Agricultorii spanioli se plâng că nu există o legislație care să-i avantajeze pe cei care produc marfă de calitate. În plus, cei din Africa, Maroc sau Turcia grăbesc coacerea și prelungesc durata de valabilitate a fructelor cu ajutorul pesticidelor.

”Există un studiu care a descoperit 27 de substanțe chimice diferite, interzise în Uniunea Europeană, iar asta în final nu face doar să existe o concurență neloială între produsele din Spania și cele din Africa, ci pune în pericol sănătatea consumatorului. În plus, aici, în Spania, avem o problemă cu reetichetarea, care este o practică legală și sunt firme care importă portocale din Africa și le etichetează că valenciene sau spaniole”, spune Sarah Soler Gonzalno, producător de portocale din Valencia.

În magazine portocalele se vând acum cu același preț cu care anul trecut plecau de la producător. Anul trecut kg de portocale se vindea direct de la producător cu 50 de cenți. Anul acesta a ajuns să coste 11 cenți, mai puțin decât o pungă de plastic de la supermarket. Pierderile producătorilor de citrice din Spania se ridică o jumătate de miliard de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă