BNR a majorat dobânda cheie la 3% pe an. Analistul economic Dragoș Cabat, la TVR: Creditele rămân mai mici decât dacă am ține banii în buzunar și i-ar mânca inflația

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală. Analistul economic, Dragoș Cabat, a explicat însă la TVR că acesta creștere va menține dobânda real negativă, pentru că inflația este mult mai mare. Astfel că persoanele care au credite, deși acestea au crescut, plătesc mai puțin decât dacă ar avea banii respectivi și i-ar mânca inflația.

05 Aprilie 2022, 11:33 (actualizat 05 Aprilie 2022, 19:40) Știrile TVR |

Creșterea dobânzii cheie determină scumpirea creditelor în moneda națională, ceea ce înseamnă că va aduce rate și mai greu de suportat pentru românii care au luat astfel de împrumuturi.

Analistul economic Dragoș Cabat a comentat situația la TVR. El spune că dobânda cheie este oricum mult mai mică decât creșterea inflației.

Avem dobânzi puternic real negative în economie în acest moment, arată analistul.

Dragoș Cabat spune că deși creditele se scumpesc dobânda rămâne real negativă, astfel că persoanele care au credit plătesc mai puțin ca și dobândă, decât dacă ar avea banii respectivi i-ar ține în buzunar și i-ar mânca inflația. Este avantajos să ai credite la bănci și să plătești o dobândă real negativă, deci practic să câștigi de la o lună la alta. Este normal ca dobânda de politică monetară dar si dobânzile la bănci să crească măcar pentru a se apropia de nivelul inflației, a subliniat analistul economic.

Cu privire la creșterile de prețuri la alimente, energie și servicii, aceste nu se vor opri aici, chiar dacă statul a plafonat prețul energiei, s-a mai calmat ritmul de creștere a prețului, dar nu se va opri, a arătat Dragos Cabat.

Vom avea în continuare o perioadă lungă de inflație ridicată și creștere economică mică, care este datorata perioadei de pandemie și războiului din Ucraina, a mai spus analistul.

Banca centrală a majorat dobânda cheie la 3% pe an, ratele românilor cresc

Creșterea înseamnă că ratele românilor cresc, mai ales ale românilor care au luat un credit înainte de 2019 când a fost introdus un nou indice IRCC. Cei care au credite în funcție de Robor plătesc deja rate mai mari.

La un credit de 250 de mii de lei rata a crescut cu  270 de lei de la începutul anului, pe parcursul a trei luni. Dacă BNR ia din nou decizia creșterii dobânzii cheie atunci și ROBOR și IRCC, indice introdus mai târziu, vor crește.

Creșterea dobânzii cheie înseamnă nu numai o încetinire a inflației dar și o încetinire a economiei.

Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru sprijinirea populației vulnerabile în fața creșterilor prețurilor.

"Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară", se precizează în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanţii CA al BNR au decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI