Dragnea: Toți membrii PSD din Cabinet și-au dat demisia, deocamdată nu avem guvern. PSD și ALDE, pregătite să formeze un nou Executiv

14 iunie 2017, 09:16

„Toți membri PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN și nu vorbim de celebrele demisii în alb”, a a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, după ședința CEx.

Nu prea mai putem vorbi de un guvern, când toți miniștrii și-au dat demisia. Sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern, a mai spus șeful PSD.

Dragnea a precizat că PSD e pregătit, împreună cu ALDE, să formeze un nou guvern și a adăugat că joi va avea loc un nou Comitet executiv al PSD, în care se va discuta despre posibile nume pentru funcția de prim ministru.

Președintele PSD a subliniat că premierul Grindeanu nu a fost exclus din PSD și că nu va fi exclus, dacă nu își dă demisia în această seară:  Nu ești exclus din partid la televizor. Am adoptat o hotărâre si am spus că orice membru PSD care intră într-un guvern care nu e susținut de PSD își pierde calitatea de membru. Deocamdată, noi nu avem un guvern.

Dragnea a mai anunțat că președintele României, Klaus Iohannis,  va fi  informat în mod oficial despre deciziile luate de PSD și despre propunerile viitoare.

Liviu Dragnea, președintele PSD, declarații:

  • Am făcut o evaluare a stadiului programului de guvernare
  • O analiză anunțată imediat după ce a fost instalat noul guvern, în ianuarie
  • Nu a fost o acțiune care să aibă neapărat de la început ca obiectiv anumite persoane, să fie promovate sau să fie demise
  • S-a lucrat la un document, care să ne arate unde suntem și foarte important, să luăm decizia corectă
  • Să stabilim calea de urmat și cum putem recupera întârzierile
  • E o actiune in premieră când un partid are curajul să facă o astfel de radiografie la 6 luni de guvernare
  • Documentul ne-a arătat că directia e bună, dar ritmul de implementaere e destul de scăzut
  • Investițiile publice trebuia să fie mai mari decât sunt
  • Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia că o parte din  membrii guvernului nu au luat în serios programul de guvernare, n-au reușit să se coordoneze, să stabilească o relație de cooperare, colaborare între miniștri și primul ministru
  • Am făcut și o pauză, așteptând ca în partea a doua a CEx să găsim cea mai bună solutie
  • Din păcate, când a inceput a doua parte, primul ministru nici nu a  așteptat să ne îndreptăm către un vot care putea să fie într-un  fel sau altul, care putea să cuprindă un pachet de măsuri atît adminitrative, cât și înlocuiri în guvern. Nu neapărat demisia primului ministru sau demiterea primului  ministru
  • Am descurajat orice intentie de a se escalada un conflict
  • Din păcate, premierul nu a așteptat să se ia nicio decizie, ne-a transmis că își dă demisia dacă președintele garantează că numește tot pe cineva din partid
  • Toți membrii PSD din guvern și-au prezentat demisia  scrisă înainte de CEx. Cu o singură excepție, ministrul Comunicației, care a trimis-o prin email
  • PSD e pregătit, împreună cu ALDE, să formeze un nou guvern
  • Continuarea guvernării în actuala stare, cu Sorin Grindeanu sau nu prim ministru, risca ca în România, în 3 luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică

Declarații Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE:

  • Azi Biroul Politic Central al ALDE s-a reunit pentru a discuta pe baza raportului de evaluare și analiza ne-a dus la niste concluzii pe care nu ni le-am dorit: o slabă performanță a actualului executiv
  • În politică, timpul nu rezolvă nimic
  • Problemele nerezolvate vin, mai devreme sau mai târziu, și se răsfrâng
  • de asta am hotărât să punem realitatea pe masă
  • Decizia noastră de retragere a sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu nu e un capriciu și nu ține de o conjunctură politică
  • Sunt alte mecanisme pe care noi ni le-am imaginat pentru a da consistență dezvoltării economice
  • Colegii noștri care sunt și minștri în cabinet, și-au prezentat demisiile
  • În mod normal, primul ministru își dă demisia, dacă nu mai are sprijinul

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor

Liviu Dragnea: Prima dată, domnul Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx-ului, dar n-a mai rămas în sală pentru a asculta care e decizia. Și că va posta demisia pe Facebook, pe care și-o va da doar dacă președintele Iohannis va nominaliza tot pe cineva din guvern. Mi-a cerut să-mi dau demisia, după care a plecat. Colegii su spus că în felul acesta tot Comitetul executiv ar trebui să-și dea demisia. În ceea ce privește condiționarea președintelui, cred că e o greseală, pentru că președintele țării nu poate fi condiționat. Nu prea mai putem vorbi de un guvern, când toți miniștrii și-au dat demisia. Sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Mâine vom avea un nou CEx, în care vom discuta despre o posibilă nominalizare pentru funcția de prim ministru. Sorin Grindeanu n-a fost exclus din PSD.

– Înainte de conferința de presă, am redactat o adresă pentru preșdintele României, în care îl informăm pe președinte în mod oficial despre deciziile pe care le-am luat și despre propunerile noastre viitoare. Președintele va fi informat despre deciziile politice pe care le-am luat azi.

– (Întrebat dacă îl exclude pe Sorin  Grindeanu din partid, dacă acesta nu  își dă demisia din guvern): Nu ești exclus din partid la televizor. Am adoptat o hotărâre si am spus că orice membru PSD care intră într-un guvern care nu e susținut de PSD își pierde calitatea de membru. Deocamdată, noi nu avem un guvern.

– O evaluare nu dă o criză politică.  Mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni.

ACTUALIZARE 22.15 Liderii PSD și ALDE se pregătesc să facă declarații

ACTUALIZARE 21.50 Ședința CEx s-a încheiat. Se așteaptă declarații.

ACTUALIZARE 21.45 Reporterul Andreea Dumitrescu, în direct de la Palatul Parlamentului: În cadrul CEx s-a dat un vot pentru retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu și întregul Cabinet. S-a votat ca, dacă Grindeanu și alți miniștri nu demisionează, să fie excluși din partid.  Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a părăsit ședința.

ACTUALIZARE 21.17 Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din București, în fața sediului Guvernului,  și strigă „Hoții!”

ACTUALIZARE 21.09 Surse: Sorin Grindeanu i-a cerut, la rândul lui,  demisia lui Liviu Dragnea, despre care spune că trebuie să își asume eșecul.  „Nu am vrut să fiu premier și nici nu mi-am ales miniștrii, să vă dați demisia la pachet cu a mea!”, ar fi spus Sorin Grindeanu la ședință, potrivit unor surse.

ACTUALIZARE 21.03 Potrivit unor surse, Sorin Grindeanu va demisiona doar când va avea garanția că la Palatul Victoria va veni tot un premier din partea coaliției de guvernare PSD-ALDE, transmite reporterul Ionuț Gheorghe în direct la TVR1.

ACTUALIZARE 21.00 Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la Palatul Victoria, unde este așteptat să facă declarații.

ACTUALIZARE 20.50 Sorin Grindeanu a plecat în mare grabă din ședința Comitetului Executiv al PSD, fără a da declarații presei.

ACTUALIZARE Din concluziile evaluării (pe surse)

Lipsa coordonării între ministere – prim ministru

– Neînțelegerea viziunii programului de către majoritatea celor împuterniciți cu implemetarea sa

– Ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare

(w500) Concluziil

ACTUALZIARE 20.08 Sorin Grindeanu le-a spus în față liderilor PSD că nu demisionează și că îi va lăsa să urmeze toate procedurile legale  dacă  îl vor definitv plecat de la Palatul Victoria, transmite Ionuț Gheorghe, în direct de la Guvern pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

ACTUALIZARE 20.05 Liderii PSD au luat o pauză de la ședința Comitetului Executiv al PSD, care durează deja de câteva ore, transmite reporterul Andreea Dumitrescu, în direct de la Palatul Parlamentului, unde are loc CEx, pentru Telejurnalul de la ora 20.00. Premierul Sorin Grindeanu nu renunță, nu vrea să își dea demisia.

Premierul Sorin Grindeanu nu vrea să demisioneze. „L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanța, acum îi dați guvernul. De ce?”

ACTUALIZARE Gabriela Firea în CEx: Guvernul nu ne mai aparține. (surse)

ACTUALIZARE Lia Olguța VasilescuCu toții am știut că este un guvern de tranziție! (surse)

ACTUALZIARE Surse: Premierul Grindeanu  i-a spus lui Liviu Dragnea că, din 97 de măsuri din primele două trimestre, doar 9 nu au fost realizate.

ACTUALIZARE 19.05 Social democrații au prezentat raportul de evaluare realizat de liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, dar și cu ajutorul lui Darius Vâlcov, din care rezultă că doar 13 la sută din măsurile din programul de guvernare au fost îndeplinite până acum, alte 60 la sută nu au fost îndeplinite, iar 27 la sută sunt în curs de realizare. În aceste condiții a venit și replica lui Sorin Grindeanu, care vorbește despre doar 9 măsuri care nu au fost realizate, transmite Andreea Dumitrescu de la Palatul Parlamentului. Au fost și alți miniștri care au avut voci critice la adresa evaluării făcute de PSD – printre ei se numără ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan.

ACTUALIZARE 19.00 Discuție în ședința Comitetului Executiv al PSD, conform unor surse care participă la ședință. Sorin Grindeanu: A fost ordonanța 13 și nu ați făcut nimic, erați aceiași în CEx. L-am trezit pe Klaus Werner Iohannis cu ordonanța. Acum îi dați guvernul, de ce?!  Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor:  Vă rog să înțelegeți situația reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov.

ACTUALZIARE 18.00 Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat colegii că ALDE nu mai susține guvernul Grindeanu, transmite reporterul TVR Marius Vulpe.

ACTUALIZARE.17.55 ALDE  a decis retragerea miniștrilor săi din guvenrul Grindeanu.

ACTUALIZARE 17.45 Potrivit unor surse citate de reporterul TVR Ionuț Gheorghe, sunt trei miniștri care exclud demisia din guvernul Grindeanu: Augustin Jianu, Tudorel Toader și Gabriel Leș.

ACTUALIZARE 17.00 În ședința Comitetului executiv se prezintă raportul de evaluare al activității miniștrilor. Raportul este prezentat miniștrilor, dar și liderilor din teritoriu. Miniștrii sunt cu demisiile pe masă, sunt pregătiți să își dea demisia, dacă acest lucru se va decide în cadrul Comitetului Executiv, transmite Andreea Dumitrescu pentru Telejurnalul de la ora 17.00.

ACTUALIZARE 16.05 Liviu Dragnea, înainte de intrarea la ședința CEx:

  • Se va analiza un raport de evaluare la care s-a lucrat o perioadă.
  • Va fi o analiză a cifrelor.
  • Nu e un CEx făcut pe cineva sau împotriva cuiva.
  • Deciziile se vor lua democratic și vor fi făcute publice.
  • Acest raport de evaluare va fi făcut public.
  • Sunt unii care au spus că poate nu e bine să facem asta, dar îmi asum.
  • Nu guvernăm pe ascuns, guvernăm pentru oameni.
  • Trebuie să propunem care sunt măsurile pentru a recupera rapid întârzierile. Toate deciziile vor fi făcute publice după CEx.
  • Eu n-am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici altcuiva
  • Suntem într-o situație nu foarte confortabilă, dar nu putem lăsa lucruile să evolueze ca până acum
  • Avem obluigația de a face această analiză

ACTUALZIARE 16.02 Liviu Dragnea, la plecarea de la grupul ALDE: Facem o analiză riguroasă pe cifre a raportului de evaluare. Președintele PSD nu a dat alte declarații presei, spunând că va vorbi după ședință.

ACTUALIZARE 16.01 Sorin Grindeanu a ajuns la ședința Comitetului Executiv al PSD.

ACTUALIZARE 15.50 Miniștrii au început să sosească la ședința Comitetului Executiv al PSD, transmite Andreea Dumitrescu în direct de la Palatul Parlamentului.

Declarații Gabriela Firea: Îmi voi spune un punct de vedere în legătură cu raportul care va fi prezentat în legătură cu evaluarea.

ACTUALIZARE Liviu Dragnea i-a chemat la discuții pe miniștrii, înainte de Comitetul Executiv al PSD.

ACTUALIZARE Premierul a avut mai multe întâlniri la Palatul Victoria cu lideri PSD, potrivit unor surse din Guvern.

Printre cei cu care s-a întâlnit sunt Ionel Arsene de la Neamț, Ion Mocioalcă de la Caraș Severin, Marian Neacșu secretar general al PSD și consilier al premierului.

În plus, la sediul Guvernului au fost și câțiva miniștri: Sevil Shhaideh, Carmen Dan și Tudorel Toader.

Sorin Grindeanu și-a anulat programul oficial de miercuri și va merge doar la Comitetul Executiv al PSD.

Dimineață, premierul a avut o discuție relaxată cu jurnaliștii și a susținut că nu i-a fost cerută demisia direct, ci prin interpuși. El a mai spus a mai spus că are semnale că mai mulți miniștri îți vor da demisia dacă li se va cere.

Premierul a precizat ca va merge cu evaluarea lui, dar oricum „va fi o execuție publică și nu are niciun rost să mai spună ceva.”

Sorin Grindeanu a promis că va face declarații, după ce va fi anunțată decizia PSD.

Comitetul Executiv al PSD are loc miercuri la ora 16.00. Înainte este programată o întâlnire între liderii coaliției, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, deoarece există semnale din zona ALDE că actuala conducere este nemulțumită de această evoluție la nivelul Guvernului. Conducerea ALDE vrea garanții că actualii miniștri se vor regăsi și în formula unui nou guvern, dacă Sorin Grindeanu va fi silit, miercuri, să își dea demisia în cadrul acestui for de conducere.

ALDE se referă la portofoliul Energiei, acolo unde Toma Petcu este trecut pe lista celor sacrificabili.

Liviu Dragnea urmează să aibă o confruntare directă cu Sorin Grindeanu, în interiorul CEx, acolo unde actualul premier va veni, potrivit unor surse, cu propria evaluare asupra actului de guvernare și asupra prestației miniștrilor.

Potrivit surselor, Sorin Grindeanu vrea să-și apere cauza în interiorul acestui for de conducere.

Și la ALDE are loc miercuri o ședință, pentru a decide în funcție de rezultatul discuțiilor dintre Tăriceanu și Dragnea, care va fi calea de urmat.

În această ecuație ar fi intrat și UDMR, ca un posibil partener de guvernare.

Liviu Dragnea i-a cerut, marți,  premierului demisia, spun mai multe surse, doar ca Sorin Grindeanu consideră că nu are nici un motiv să plece din fruntea Guvernului. De partea lui stau tocmai adversarii lui Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse, miniștrii și-au pregătit deja demisiile, dar totul se va transa miercuri, într-o ședința a conducerii PSD. De altfel, tot pe surse s-a aflat că doar câțiva miniștri, printre care Carmen Dan, Petre Daea și Olguța Vasilescu, au primit note de trecere la evaluare.

Conducerea PSD va avea pe masă două evaluări ale miniștrilor: una făcută de Liviu Dragnea. Cealaltă, de premierul Sorin Grindeanu. Și va trebui să decidă cui dă dreptate.

Guvernul Grindeanu poate să cadă fie prin demisia premierului, fie dacă parlamentul îi retrage sprijinul printr-o moțiune de cenzură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite