Dragnea: Proiectul de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 a fost aprobat. Pe 26 aprilie ajunge în plen

Parlamentarii au aprobat, joi, proiectul de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă privind o posibilă fraudare a alegerilor din 2009. Acesta va fi trimis în plen, miercuri 26 aprilie, a anunțat Liviu Dragnea. Propunerea vine după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic. El a susţinut că, în seara alegerilor, şefa DNA şi conducerea SRI ar fi fost acasă la Gabriel Oprea.

20 Aprilie 2017, 12:39 (actualizat 20 Aprilie 2017, 18:25) Știrile TVR |
Comisie de anchetă pentru alegerile din 2009
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

142 de parlamentari PSD şi ALDE au semnat pentru formarea unei comisii de anchetă care să cerceteze informaţiile din media conform cărora conducătorii unor instituţii precum DNA şi SRI ar fi jucat un rol în soarta alegerilor prezidenţiale din 2009. Traian Băsescu le-a câştigat la limita în faţa contracandidatului său, Mircea Geoană.

VIDEO
Liviu Dragnea, despre anchetarea alegerilor din 2009
Parlamentul are tot dreptul să cerceteze orice fel de teme. Apărând aceste informații în spațiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de așa ceva și să încerce să aducă la iveală adevărul, sau măcar o parte din adevăr, cu speranța că toți cei care vor fi chemați la comisie vor veni și dacă vor veni, vor spune tot ceea ce știu, a declarat, joi, Liviu Dragnea.

Obiectivele acestei comisii de anchetă, potrivit declarațiilor liderului PSD, sunt să vadă dacă anumite persoane sau instituții s-au implicat într-un mod nelegal, sau fără să aibă competențe legale, atât în desfăsurarea alegerilor cât și în influențarea rezultatului final.

Liviu Dragnea a mai precizat că va discuta cu ceilalți parlamentari pentru a lua în calcul, până miercuri, o posibilă modificare a Regulametului, dar crede că cei care sunt invitați la aceste audieri ar putea să nu refuze: cineva care nu are ce să ascundă, nu văd de ce n-ar veni, a subliniat Liviu Dragnea.

Comisia va putea audia persoane fizice şi reprezentanţi de instituţii pentru a vedea în ce măsură a fost viciat rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Vor fi analizate legalitatea achiziţiei softului informatic folosit de BEC pentru centralizarea rezultatelor, corectitudinea acestui proces, implicarea şi rolul STS, cum au fost aleşi preşedinţii secţiilor de votare din ţară şi din Diaspora.

Minoritari în viitoarea comisie care ar putea fi condusă de Liviu Dragnea, parlamentarii Opoziţiei s-au opus acestei iniţiative.

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine demersul Puterii. Cât despre vehiculata prezenţă a şefei DNA şi a şefilor SRI acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor, Băsescu are propria interpretare.

Traian Băsescu: “Ei se întâlniseră să vadă cine câștigă. Pentru că, dacă se schimba președintele, probabil că toți zburau din funcții. Deci nu era treaba procurorului general să fie la un politician în casă. Cum nu era nici treaba lui Maior, cum nu era nici treaba lui Coldea”.

Comisia de anchetă va avea 60 de zile la dispoziţie pentru a prezenta un raport în faţa Parlamentului reunit. Pe baza acestuia se va decide prin vot dacă sunt suficiente motive pentru sesizarea organelor de anchetă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI