Dragnea și Tăriceanu, contestați. Opoziția nu este de acord cu reacția celor doi la poziția SUA

29 noiembrie 2017, 13:10

USR și PNL au cerut reunirea camerelor într-o ședință pentru redactarea și supunerea la vot a unei rezoluții care să exprime poziția Parlamentului.

Liberalii au cerut fără succes demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Cei de la USR s-au dus în biroul șefului Camerei pentru a-i explica de ce, în opinia lor, comunicatul de ieri nu este regulamentar.

Săptămâna viitoare, conducerile Camerei și Senatului vor decide dacă va exista un document votat în plenul reunit ca reacție la poziția Statelor Unite.

ACTUALIZARE Scandal în Parlament. Opoziţia contestă comunicatul dat ieri de şefii celor două camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca răspuns la criticile venite de la Departamentul de Stat al SUA referitor la modificarea legilor justiţiei. Opoziţia e nemulţumită că Dragnea şi Tăriceanu au dat o replică în numele întregului legislativ, fără să o supună la vot.

Astăzi am asistat la  un adevărat asalt al deputaților opoziției la adresa gestului făcut de cei doi președinți ai celor două camere ale Parlamentului de a remite o reacție către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii cu privire la legile justiției, transmite Marius Vulpe pentru emisiunea „Aici și acum”.

Reprezentanții PNL, PMP și ai USR l-au acuzat în special pe Liviu Dragnea de abuz și de încălcarea articolelor din regulament care prevăd că o astfel de declarație nu poate fi dată decât după ce este dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului.

Acest lucru nu s-a întâmplat.

Această situație a oferit muniție opoziției, care a ajuns astăzi la contre dure cu reprezentanții Puterii.

Cei din PSD au apelat chiar la jigniri. Nicolae Bacalbașa i-a numit „papagali” pe reprezentanții Opoziției, iar Adrian Solomon a ținut un discurs aproape anti-american, acuzând faptul că ne aplecăm prea mult în fața oficialităților de la Washington, așa cum o făceam și pe vremea în care aici exista influența forței otomane.

După aceste discuții, cei de la USR au părăsit sala și au mers la biroul lui Liviu Dragnea, unde au avut o discuție cu președintele Camerei Deputaților. USR subliniază că Liviu Dragnea și-a depășit atribuțiile și iau în calcul posibilitatea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu.

De cealaltă parte, liberalii merg pe ideea susținerii unei declarații comune fie din partea Opoziției, fie din partea întregului Parlament, prin care legislativul să se delimiteze de declarația de ieri a președinților celor două camere.

„Propunem un proiect de declarație care să reafirme fără echivoc Parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupției, autonomia puterii judiciare și, de asemenea, constatarea că declarația celor doi președinți de camere, de ieri, a fost nulă și neavenită”, a declarat Raluca Turcan, deputat PNL.

Între timp, la comisia specială se discută din nou despre modificarea legilor justiției.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite