Dr. Adrian Marinescu: Mortalitatea din cauza COVID este mult mai mică, de 0,2 - 0,3%. Toată lumea trece ușor prin boală, cu unele excepții. E important să ne testăm când avem simptome

Creşte numărul cazurilor de Covid-19 în ţara noastră, iar autorităţile recomandă din nou purtarea măştii în spaţii închise sau aglomerate. Primii care s-au conformat au chiar fost membrii guvernului, la sedinţa de miercuri. Și Comisia Europeană le recomandă statelor Uniunii să ia măsuri de pe acum pentru noile valuri ale pandemiei care se anunţă din această toamnă. A comentat subiectul dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

27 Iulie 2022, 19:12 (actualizat 27 Iulie 2022, 21:56) Știrile TVR |

Adrian Marinescu spune că această subvariantă a Omicron care circulă acum dă cazuri mai puțin grave, cu o mortalitate mult mai mică decât în cazul celorlalte variante ale virusului:  "Ar trebui să vedem și partea plină a paharului: totuși, această subvariantă ține tot de Omicron și, din fericire, cazurile sunt totuși ușoare. Și când spun ușoare, să ne aducem aminte ce se întâmpla la început de pandemie, și inclusiv la varianta Delta, când camerele de gardă erau pline de pacienți care aveau nevoie de oxigen, vă aduceți aminte, cu acele butelii, cu paturile de terapie intensivă, care erau ocupate cu cazuri grave. Diferența e mare. Dacă la începutul pandemiei aveam decese într-un procent de 4 la sută, poate chiar și mai mult, au fost variații, în prezent vorbim de un procent de 0,2 - 0,3, deci diferența e foarte mare."

Medicul precizează că există și o parte "mai puțin plină a paharului": "Un număr mare de infecții înseamnă că trebuie să testezi într-o mare măsură și s-o faci repede, trebuie să evaluezi pacienții, mulți dintre ei au nevoie de evaluare și îți trebuie centre de evaluare - nu poți să lași nivelul câtorva spitale, cum e Matei Balș, pentru că e clar că adresabilitatea a crescut în ultimele câteva săptămâni."

Dr. Marinescu subliniază că în ultimele săptămâni a crescut numărul infectărilor și al celor care se prezintă la Matei Balș și, deși nu sunt cazuri grave, oamenii care vin trebuie evaluați, mai ales persoanele în vârstă și copiii mici.  Copiii trec în continuare cel mai ușor prin boală, spune medicul, precizând că "toată lumea trece ușor prin boală" și e un procent destul de mic al celor care au probleme.

Persoanele vulnerabile, cei care au boli cronice severe pot, din păcate, să facă o formă care să presupună chiar și pat de terapie intensivă, mai spune dr. Adrian Marinescu.

Ce e diferit acum, explică medicul, e faptul că persoanele care se infectează "au o simptomatologie de intensitate redusă. Trece în câteva zile, ca la o răceală. De aici ideea că ar fi o altă simptomatologie, dar e vorba doar de intensitate."

Dr. Marinescu recomandă să ne testăm de fiecare dată când avem o simptomatologie și explică ce etape trebuie să parcurgem atunci când avem simptome: "Este destul de probabil, dacă ai anumite simptome, și ești într-o situație în care riscul e mare de infectare, că trebuie să testezi. Dar o faci cu calm, nu trebuie să te alarmezi. Ordinea e în felul următor: întâi mă izolez, pe urmă trec la testare, dacă testul este pozitiv iau legătura cu medicul de familie - dacă nu e o urgență  - și medicul de familie mă va orienta, merg la o evaluare la centrul de evaluare, la spital sau pot să rezolv acasă, dacă e o formă ușoară."

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI