Dr. Internet devine consultant financiar. Ce mai caută românii pe motoarele de căutare

8 noiembrie 2022, 20:58

Cum să economisesc, să îmi reduc cheltuielile sau care este cel mai bun preţ la energie. Ar putea să fie cele mai căutate informaţii pe internet, în 2022, în România. Este efectul incertitudinilor economice şi al crizei energiei, care ne fac să fim mai atenţi la modul în care ne cheltuim banii.

În primele 8 luni ale acestui an, căutările românilor pe internet legate de investiţiile în aur au crescut cu 25 de procente, față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceeaşi tendinţă se observă şi în cazul căutările legate de „reduceri”.

Informaţiile despre tarifele la energie au înregistrat cea mai mare creștere dintre căutările românilor pe internet. În trimestrul al treilea al acestui an căutările despre prețurile la curent electric și gaze au înregistrat o creştere cu 70 la sută, față de trimestrul anterior.

”Ne aliniem la trendul global. Creşterile sunt de procente mai mici, poate chiar jumătate faţă de ceea ce vedem în Europa, unde au crescut chiar şi cu 180%”, spune Oana Dumitrescu – reprezentant motor de căutare

Românii folosesc internetul pentru orice. Sociologii spun că în situaţii de criză oamenii caută soluţii rapide, iar internetul le oferă cu un simplu click.

”Caută lucrurile relevante pentru momentul actual. În general în momentele în care lumea, umanitatea traversează momente complicate, oamenii caută metode prin care să se adapteze la condiţia respectivă” ne-a declarat Bogdan Voicu – sociolog.

Economiştii spun că internetul poate fi un instument util, dar trebuie folosit cu rezerve.

Inflaţia a venit ca un duş rece pentru mulţi dintre români. Şi-au văzut economiile, salariile erodate de aceste creşteri de preţ. Românii au învăţat să folosească comparatoarele de preţuri şi mai ales au învăţat să cumpere online”, este de părere Adrian Negrescu, analist financiar.

La rândul său, analistul financiar Dragoş Cabat spune că ”internetul este o foarte bună sursă de informare, dar nu neapărat cea mai corectă sursă. Există şi foarte mult fake-news. Întodeauna oamenii trebuie să între mai în adâncime, după aceea să caute realitatea”.

Şi pentru că sunt mai chibzuiţi, în ultimele luni, români evită să îşi cumpere vacanţe, case sau maşini şi chiar renunţă să mai iasă în oraş cu prietenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani