Dr. Virgil Musta: Pacienții vin și plâng la ușa spitalului că doresc să se interneze și noi le spunem ‘ne pare rău, dar nu mai avem niciun loc’

16 octombrie 2020, 21:45

Pandemia de coronavirus se scrie cu cifre tot mai mari în Romania. Spitalele sunt pline, iar medicii au ajuns în situația de a decide cine primește un loc în spital și cine nu.

Virgil Musta, medic șef Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara: „Pacienții vin și plâng la ușa spitalului că doresc să se interneze și noi le spunem ‘ne pare rău, dar nu mai avem niciun loc’. Sistemul de sănătate este undeva aproape de refuz. Să nu ajungem în situația Italiei, în care aceștia au rămas la domiciliu și au decedat pentru că nu mai era niciun loc în niciun spital”.

În spitalele din prima linie a luptei împotriva COVID-19 se fac pregătiri pentru zile și mai grele. În ultimele săptămâni, locurile la terapie intensivă pentru COVID din București au fost mai tot timpul ocupate și mai mulți bolnavi în stare gravă au fost transferați în alte orașe.

Spitalul „Marius Nasta”, spre exemplu, este plin.

Chiar și în aceste condiții, în curte sunt cozi foarte mari. În jur de 100 de oameni vin zilnic pentru evaluare.

Departamentul pentru Situații de Urgență a instalat la spitalul „Marius Nasta” un tir cu mai multe paturi de terapie intensivă. În acest weekend, unitatea va fi branșată la apă, energie electrică și oxigen. Spitalul va avea în total 18 locuri la ATI COVID.

După luni întregi de amânări, și orașul Iași a primit ajutorul de care are nevoie pentru a face față numărului tot mai mare de bolnavi. Spitalul modular amplasat la Leţcani înca de la începutul verii are în sfârșit toate avizele. Au sosit și primii pacienți.

În toată țara, spitalele județene și municipale fac pregătiri pentru a aloca 10% din capacitatea de terapie intensivă și 15% din paturile din saloane pentru bolnavii cu coronavirus. Mulți manageri au, însă, o misiune dificilă.

Autoritățile nu așteaptă prea curând o scădere a numărului de infectări, mai ales că datele arată că numai o mică parte din populație a fost expusă virusului până acum.

Epuizați, medicii le cer oamenilor să renunțe la petreceri.

În Alba, Vâlcea, Cluj, Sălaj și Bacău, incidența cumulată a cazurilor a trecut de 2 la mia de locuitori. În București este de 2,81, arată datele oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite