Dr. Valeriu Gheorghiță: România în momentul de față merge pe respectarea schemei de vaccinare așa cum este ea autorizată, doză inițială și rapelul la 21 sau 28 de zile

România va respecta schema de vaccinare cu rapel la 21 sau 28 de zile, în funcție de producătorul vaccinului, asocierea BioNTech/Pfizer sau Moderna. Declarația a fost făcută de medicul militar Valeriu Gheorghiță, în contextul în care mai multe țări europene ar dori să amâne a doua doză din motive de stocuri insuficiente. Marea Britanie a recurs deja la această soluție, iar Germania a luat-o în discuție.

07 Ianuarie 2021, 20:55 (actualizat 07 Ianuarie 2021, 23:06) Știrile TVR |
România va respecta schema de vaccinare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Coordonatorul Campaniei de vaccinare susține că specialiștii români știu situația epidemiologică din toate țările europene și sunt la curent cu toate încercările de a găsi soluții care să compenseze stocurile insuficiente de vaccinuri.

Valeriu Gheorghiță este însă de părăre că schema producătorului este de departe cea mai sigură.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator Campanie de vaccinare anti-COVID: "Soluția pe care noi o avem este să respectăm ceea ce este precizat în caracteristicile produsului și respectiv în autorizarea eliberată de Agenția Europeană a Medicamentului. Ca atare, România în momentul de față merge pe respectarea schemei de vaccinare așa cum este ea autorizată, așa cum spun toate dovezile medicale, cu două administrări, doză inițială și rapelul la 21 sau 28 de zile."

Specialiștii sunt de părere că nerespectarea termenului la care trebuie făcut rapelul este riscantă.

Dr. Adrian Marinescu, infecţionist, Institutul Matei Balş: Toate datele pe care le avem ne arată că efectul scontat, obținerea de anticorpi, se întâmplă la o săptămână după a doua administrare.

Dr. Beatrice Mahler, pneumolog, Institutul Marius Nasta: Poate să existe o diferență de câteva zile, dar doza trebuie administrată cât mai aproape de ziua recomandată în prospectul produsului. Pentru a ajunge la o eficiență de 90-95%, este necesar ca a doua doză să fie administrată. Riscăm să avem o protecție mai mică.

De altfel, și specialiștii OMS au recomandat respectarea termenului până la rapel și recurgerea la alte soluții doar în situații excepționale.

Producătorii vaccinurilor au avertizat că nu sunt dovezi că produsele lor ar oferi protecție în alte condiții decât cele folosite în testele clinice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI