Dr. Valeriu Gheorghiță, la Tema Zilei: Acum, prin vaccinare și boală, am ajuns la o imunitate colectivă de 45-50%. Este aproape cert că vine un nou val de îmbolnăviri

Valeriu Gheorghiță la Tema Zilei
Valeriu Gheorghiță la Tema Zilei
18 iunie 2021, 15:02

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat vineri seara, la Telejurnal, că în acest moment, imunitatea colectivă este undeva la 45-50% în România: „Vorbim, de pe o parte, de acoperire prin vaccinare, pe de alta vorbim de imunitate colectivă. Imunitatea colectivă este mult mai importantă din punct de vedere al controlului răspândirii infecției și al protecției comunității față de boală și aici vorbim de imunitatea dobândită prin vaccinare, respectiv imunitatea dobândită prin boală naturală. Deja, acum, la nivel de imunitate de grup, comasat pe cele două metode de imunizare, cred că ajungem undeva la 45-50%. În acest moment. Și asta explică controlul epidemiologic, pe de o parte, pe de alta, este o evoluție firească, naturală, a pandemiei, de a-și încetini activitatea”.

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că în acest context, „într-o lună și jumătate vom înregistra o creștere a numărului de cazuri” și că, date fiind posibilitățile de vaccinare, „nu avem nicio scuză dacă în toamnă vom avea un val foarte mare de îmbolnăviri”.

„Cred că în două luni, dacă crește numărul de persoane vaccinate, putem să asigurăm o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Ține de noi, tocmai pentru a asigura sănătatea familiei noastre”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

–––––––––––––––––––––––––––-

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat în urmă cu câteva zile cât este de contagioasă varianta delta a virusului SARS-CoV-2 și ce trebuie făcut pentru ca valul patru al pandemiei să nu pună probleme serioase.

„Este foarte clar că pandemia nu s-a încheiat. În acest moment există patru variante îngrijorătoare: varianta alpha (britanică), varianta beta (sud-africană), varianta gamma (braziliană) și varianta delta (indiană).  Această tulpină (n.red. – delta) are o o capacitate de contagiozitate cu circa 50% mai mare decât varianta britanică. Și știm că tulpina britanică avea o capacitate de contagiozitate cu 30-50% mai mare decât varianta inițială din Wuhan. Dacă ne uităm la rata bazală de reproducere a cazurilor, este de aproape 5. În sensul că un pacient bolnav infectează alte cinci persoane, spre deosebire de varianta inițială, care avea o rată bazală de reproducere între 2 și 3. Ceea ce se întâmplă acum în Marea Britanie arată o tendință de expansiune în populație a acestei variantei virale. Partea bună este că vaccinurile actuale își dovedesc eficiența față de această variantă virală, cu condiția să fie făcută schema completă de vaccinare.  (…) Spre deosebire de varianta britanică, dacă nu avem o schemă completă, nu suntem  suficient de bine protejați în fața infecției cu varianta delta”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că atâta timp cât nu avem o rată de vaccinare crescută, încât să încetinească răspândirea infecției în rândul populației, există riscul să ne confruntăm cu un val patru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă