Tulpina britanică a virusului SARS CoV 2 reușește să contamineze până la 8-10 persoane din jurul unui pacient contaminat, spre deosebire de varianta precedentă care contamina 3-4 contacți ai pacientului, a explicat la TVR 1, dr. Radu Țincu. Medicul a subliniat că măsurile sanitare trebuie respectate cu mai mare strictețe și că, deși toții suntem epuizați de aceste măsuri sanitare, ele compensează lipsa noastră de responsabilitate.
Dacă discutăm de transmisibilitate, transmisibilitatea înseamnă că, dacă la variantele precedente o persoană bolnavă putea contamina 3-4 persoane din jurul ei, această variantă britanică reușește să contamineze până la 8-10 persoane din jurul unui pacient confirmat (...) Măsurile sanitare rămân aceleași, dar trebuie respectate cu mai mare strictețe. Distanțarea de doi metri (...), purtarea măști trebuie respectate, a subliniat dr. Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca București.
Referindu-se la posibile noi restricții, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19, medicul spune că toții suntem epuizați de aceste măsuri sanitare (...), dar compensează lipsa noastră de responsabilitate.
Dr Radu Țincu este de părere că, pe măsură ce vom avea mai multe persoane tinere confirmate cu Covid-19, va exista și un procent mai mare de tineri care vor dezvolta forme severe de boală.
Multe din persoanele vulnerabile au fost imunizate, vorbim de acele persoane aflate în grupele vulnerabile, care au primit vaccinul, multe dintre ele sunt deja cu imunitate, altele au înțeles riscul de a dezvolta o formă severă de Covid -19 și atunci se protejează. Iată că rămâne populația activă, populația tânără, care nu este nici imunizată și care respectă mai puțin măsurile sanitare pentru că merge pe ideea faptului că din punct de vedere statistic, nu există riscul să dezvolte o formă severă. Dar cu cât vom avea mai multe persoane tinere care sunt confirmate cu Covid-19, va exista și un procent care va dezvolta forme severe de boală.
Medicul a mai atras atenția că zonele care nu testează fac o imprudență foarte mare, deoarece pandemia poate evolua fără control iar capacitatea sistemului public de sănătate va fi depășită.
Există o testare diferențiată. Sunt localități unde se testează foarte mult, cum sunt Timișoara și București, și sunt alte zone unde testările sunt de-a dreptul hilare. 20-30 de testări pe zi într-o zonă destul de largă nu o să ofere niciodată o imagine corectă și completă a evoluției pandemiei. De aceea este această discrepanță. Acele zone care nu testează fac o imprudență foarte mare, pentru că pandemia evoluează în mod natural fără niciun fel de restricții, fără niciun fel de control, iar acele zone se vor trezi cu o creștere exponențială a numărului de cazuri care pur și simplu va depăși capacitatea sistemului de sănătate publică, a declarat la TVR, dr. Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca București.