Dr. Raed Arafat: Când aducem bolnavul grav cu elicopterul, nu aterizăm la privat, aterizăm la un spital de stat

10 aprilie 2018, 18:34

Dr. Raed Arafat spune că îndemnul lui către medici, de a alege între stat și privat, a pornit de la problemele care există în sistem, „de acces, de echitate”, despre care au fost publicate rapoarte. „Este normal să avem un moment zero, prin care să revigorăm sectorul public în mod corect, dar să lăsăm și sectorul privat să se dezvolte și el sănătos, fără nicio problemă. Responsabilitatea noastră, la acest moment, nu este față de comercial, comercialul trebuie să-și găsească soluțiile. Responsabilitatea statului trebuie să fie în primul rând față de pacient și față de sistemul care îi asigură deservirea în interes social al pacientului”, a declarat șeful DSU, în emisiunea Pulsul Zilei.

Iată alte declarații ale dr. Raed Arafat, pe această temă:

„Am un medic, lucrează în ambele zone și bolnavii sunt plimbați dreapta-stânga. Care e interesul medicului respectiv ca secția lui, din spitalul public, să arate foarte bine? Care este interesul șefului de secție, dacă merge și el în privat ca secția lui să arate foarte bine comparativ cu privatul? Vă garantez că este un interes foarte mic”.

„Realitatea terenului arată altceva. Arată că la acest moment avem o problemă de acces și avem o problemă în sistem de a asigura necesitatea pacienților. Și pacienții sunt plimbați și banii lor sunt scoși din buzunarul lor și când trebuie și când nu trebuie ca să acopere costuri suplimentare și taxe suplimentare”.

„Nimeni nu zice că la privat să se închidă, dar noi zicem că și sectorul public trebuie să se întărească. și să aibă calitate. Cum poți să ai calitate dacă nu ai personal dedicat ție? Când aducem bolnavul grav cu elicopterul, nu aterizăm la privat, aterizăm la un spital de stat. Când aducem bolnavul cu infarct îl aducem de regulă în aceste centre și le rezolvă foarte bine. Când aducem un caz complicat, de regulă ne oprim acolo. Când se complică un caz la privat, de regulă este pus în ambulanță și trimis la sectorul public. Și taunci nu este normal să ceri loialitate față de acest sector de către cei care lucrează în el?”

„Care sunt soluțiile, astea trebuie dezbătute. Nimeni nu zice la medicul din sectorul public să n-aibă pacienți privați. Cum fac Franța, Germania. După program, poți să mai ai două ore, să consulți pacienți privați, în care o sumă mai mare îți intră ție, pe lângă salariu. Dar ești loial sectorului în care lucrezi. Nu poți să fii sub doi patroni, unul dintre ei este comerciant interesat cât profit face și celălalt are un rol social care, în mod normal, interesul lui este cum deservește omul de rând și cum îi asigură toate nevoile. Și să fii neutru și să fii perfect între cei doi patroni – este imposibil. La un moment, vei fi mai loial unuia și de regulă, vei fi obligat să fii mai loial comerciantului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite