Dr. Radu Zamfir, la Matinalul TVR: La începutul transplanturilor, principala mea grijă, și am avut și coșmaruri pe tema asta, era să nu scap ficatul

Dr. Radu Zamfir la Matinalul TVR
Dr. Radu Zamfir la Matinalul TVR
8 iunie 2021, 09:23

Întrebat cum se simte când prelevează un ficat, dr. Radu Zamfir a răspuns că „cel puțin la început, principala mea grijă, și am avut și coșmaruri pe tema asta, era să nu-l scap. Se strică tot ce ai făcut până atunci”.

Visul său, a recunoscut medicul, este ca să nu mai moară pacienții de pe listele de așteptare: „Având în vedere că totul, în transplant, depinde de numărul de donatori, sperăm într-o creștere a acestui număr, iar la momentul în care o să existe o creștere, cu siguranță va scădea și mortalitatea pe lista de așteptare. A pacienților care așteaptă un organ, respectiv un ficat. Practic, acesta este obiectivul cel mai important, scăderea mortalității pe lista de așteptare”.

Despre ce se face acum în România și ce se mai poate face, chirurgul Radu Zamfir a spus că, în afară de transplantul hepatic, se mai realizează transplanturi renale, cardiace, pulmonare, s-au efectuat, într-o perioadă, și transplanturi pancreatice „și avem și perspectiva realizării unor noi tipuri de transplant, pentru că sunt oameni dornici să realizeze și sunt pregătiți: transplantul uterin, de țesuturi compozite sau de intestin subțire”.

Din păcate, numărul donatorilor continuă să fie mic, în 2020 au fost 66, în 2019 au fost 85, dar anul trecut, a spus doctorul, și-a pus amprenta și pandemia asupra ratei de donare, pentru că unitățile de terapie intensivă au fost capacitate și în această direcție.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite