Dr. Radu Țincu, la Tema Zilei, despre cum s-a intervenit la Victor Babeș: Nu cred că s-ar fi putut gestiona un astfel de scenariu într-un alt mod, în orice țară ar fi apărut

Tragedia de luni seara de la Spitalul Victor Babeş din Capitală zguduie din nou sistemul medical din România, mai ales că vine într-un context extrem de tensionat în sănătate, după multe incidente care au avut loc în spitalele de la noi din ţară. Invitatul de marți seară de la Tema Zilei a fost Radu Ţincu, medic primar ATI, Spitalul de Urgență Floreasca.

13 Aprilie 2021, 21:25 (actualizat 13 Aprilie 2021, 22:20) |
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, invitat la #TemaZilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medicul primar ATI Radu Ţincu a analizat situația din momentul în care cei opt pacienți internați în tirul ATI de la Institutul Victor Babeș au rămas fără oxigen în același timp și a conchis: "Nu cred că această situație putea fi gestionată în alt fel". El a vorbit despre "diferența de livrare a oxigenului de la un aparat de ventilație ultraperformant la un balon manual", pe care au suportat-o pacienții, unii dintre ei și intubați, deja cu "o afectare de peste 70-80% a ambilor plămâni", care "îi face foarte vulnerabili în momentul când s-a pierdut ventilația mecanică".

"Acești pacienți, în decurs de câteva zeci de secunde, au ajuns la o saturație aproape incompatibilă cu supraviețuirea, fapt care a determinat și instalarea stopului cardio-respirator. Nu cred că s-ar fi putut gestiona un astfel de scenariu într-un alt mod, în orice țară ar fi apărut" - a spus dr. Radu Țincu, invitat la Tema Zilei, în Telejurnal.


Iată alte declarații ale medicului primar ATI de la Spitalul de Urgență Floreasca:

- poate fi o defecțiune imprevizibilă care a apărut la nivelul sistemului de livrare a oxigenului, poate fi o eroare umană care a gestionat, într-un anume moment, aceste sisteme de livrare a oxigenului. Sau poate fi o defecțiune de concept al infrastructurii tehnice. Trebuie să aflăm care a fost cauza, pentru că e important dacă a fost o cauză prevenibilă, trebuie să nu se mai repete în alte circumstanțe asemănătoare.

- S-a vorbit despre intervenția medicilor. Când se opresc opt aparate de ventilație care se opresc spontan și în același timp într-o anumită zonă, este aproape imposibil să intervii cu alte aparate de ventilație, nu pot fi aduse în câteva secunde și puse în locul celor care s-au defectat. Ceea ce faci - este să treci pe ventilație manuală, adică să deconectezi acești pacienți de la aparatele de ventilație și să-i conectezi la un balon și să-i ventilezi manual. Însă acest lucru creează o diferență enormă: aparatul de ventilație livrează pacientului o ventilație ultraperformantă, presiune, un anume volum de oxigen. În momentul când ai pierdut aparatul de ventilație, ai rămas pe zona manuală, aceasta nu mai poate livra foarte multe lucruri, sau orice livrezi nu este controlabil. În cazul de față, erau pacienți intubați, care aveau o afectare de peste 70-80% a ambilor plămâni. Acest lucru îi face foarte vulnerabili în momentul când s-a pierdut ventilația mecanică. Acești pacienți, în decurs de câteva zeci de secunde au ajuns la o saturație aproape incompatibilă cu supraviețuirea, fapt care a determinat și instalarea stopului cardio-respirator. Nu cred că s-ar fi putut gestiona un astfel de scenariu într-un alt mod, în orice țară ar fi apărut.

- faptul că într-o anumită zonă toate aparatele de ventilație se opresc în același timp e un lucru care nu poate fi gestionat. De obicei, se poate să se strice un astfel de aparat, dar imediat este înlocuit cu unul care este disponibil în imediata vecinătate. Nu cred că această situație putea fi gestionată în alt fel. Stopul cardio-respirator este greu de resuscitat, în condițiile în care nu ai un aparat de ventilație toată presiunea și volumul de oxigen de care ai nevoie.

- oricum era nevoie de o intervenție imediată. Chiar dacă s-ar fi sunat în acel moment la 112, nu ar fi ajuns decât în 7-8 minute, nu se putea aștepta acest timp pentru ca ambulanțele să ajungă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI