Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină: Trebuie să pornim de la realitatea că, inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare

Redeschiderea școlilor împarte în tabere elevii, părinții, profesorii și directorii unităților de învățământ. Ministerul Educaţiei a trimis astăzi Ministerului Sănătăţii propunerile pentru regulile care vor trebui respectate începând de luni. Masca de protecție va fi obligatorie, dar distanța fizică se reduce la un metru și asta doar acolo unde spaţiul permite. "Odată deschise, trebuie să ne asigurăm că școlile vor și rămâne deschise o perioadă cât mai lungă de timp. Pentru asta, trebuie să mergem mai departe de asigurarea măsurilor de igienă, a ventilației sălilor de clasă și a distanțării fizice", subliniază dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. "Trebuie să fim realiști și să pornim de la realitatea că, inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare", atrage el atenția.

04 Februarie 2021, 16:28 (actualizat 04 Februarie 2021, 17:56) | Mihaela Carpea |
Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină / FOTO: Autor: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Medicul Marius Geantă subliniază într-o postare pe o rețea de socializare că, în contextul în care este inevitabilă depistarea unor cazuri de infectare după reîntoarcerea copiilor la școală, trebuie făcută rapidă identificarea acestor cazuri "prin testare proactivă, utilizând testele antigen rapide (urmate de PCR și, într-un scenariu ideal, de secvențiere genomică)".

"Testele antigen rapide au valoare pentru depistarea cazurilor asimptomatice de infecție, într-un moment din evoluția bolii în care nu apare niciun semn. S-ar putea câștiga astfel nu doar câteva zile, ci prin testare urmată de izolare timpurie se limitează transmiterea virusului, permițând continuarea cursurilor", explică specialistul.

În momentul apariției simptomelor, valoarea testării pentru sănătatea publică este deja limitată, în comparatie cu testarea proactivă. Ținând cont de "particularitățile" sistemelor de educație și de sănătate, medicul propune implementarea unor programe pilot de testare în școli din toate scenariile. Se pot genera astfel modele de urmat la scară națională.

"Într-un astfel de proiect pilot:

- este esențială colaborarea dintre corpul de profesori și părinții copiilor, precum și cu autoritățile de sănătate publică locală

- participarea trebuie să se facă în baza unui consimtâmânt informat, pe baze voluntare

- corpul didactic trebuie să beneficieze de testare proactivă cel puțin odată pe săptămână, indiferent de scenariul în care se află localitatea", arată dr. Marius Geantă.

Potrivit documentului aflat încă în lucru pentru ordinul comun ministrul Educației - ministrul Sănătății, dacă profesorul descoperă în clasă un elev suspect de coronavirus, are obligația să-l izoleze. Dacă părinții sunt de acord, elevul poate fi testat la cabinetul medical din incinta școlii, cu un test rapid.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI