Dr. Adrian Marinescu: Este posibil ca odată cu gripa să revină și coronavirusul

18 mai 2020, 20:48

Andrei Tudor: Toți specialiștii ne-au vorbit în ultimele zile despre faptul că ne aflăm pe un platou, din punct de vedere al infectărilor cu coronavirus. Ce înseamnă acest lucru și care sunt riscurile de acum înainte?

Medicul Adrian Marinescu: Am observat o creștere lentă a pandemiei, am ajuns apoi la un platou în dinți de fierăstrău, a continuat apoi o curbă ușor descendentă, până în 15 mai. Ce se întâmplă din 15 mai vom vedea abia săptămâna viitoare.

Andrei Tudor: Care va fi lucrul fundamental care se va schimba dacă nu vor fi respectate măsurile recomandate de autorități în următoarele 14 zile?

Dr. Adrian Marinescu: Va crește numărul îmbolnăvirilor, vor fi persoane cu forme severe, deci mai mulți pacienți la Terapie Intensivă. Din păcate, vom avea și mai multe decese. Vor apărea alte focare, iar calendarul relaxărilor ar putea să se schimbe.

Nu există o dovadă clară că o temperatură ridicată ar distruge virusul.

Este foarte posibil ca în toamnă să avem un al doilea val.

Andrei Tudor: Un lucru care a frapat este scăderea vârstei celor decedați și, pe de altă parte, faptul că multe decese au avut loc la doar o zi două după internarea în spital, iar confirmarea pozitivă a venit târziu, uneori chiar post-mortem. Care este explicația? E ceva ce nu a funcționat?

Dr. Adrian Marinescu: Știm foarte clar în acest moment că pe lângă vârsta avansată, contează afecțiunile cronice. Dar putem fi tineri și să avem afecțiuni cronice. Sunt persoanele aparent sănătoase, persoane tinere, supraponderale, cu afecțiuni care nu sunt diagnosticate.

Pe lângă aceste cazuri există excepții în care sistemul imun reacționează exagerat.

Andrei Tudor: Testarea în masă este o variantă aleasă de mai multe țări. Aceasta este soluția pentru ținerea sub control a pandemiei?

Dr. Adrian Marinescu: Testarea extinsă, așa cum s-a întâmplat în alte țări și se va întâmpla și în România, este importantă pentru că ne arată gradul de imunizare pentru populație. Testele ne arată câți dintre cetățeni au trecut deja prin boală. Există un studiu care arată că deja 2 la sută dintre români au trecut prin boală, mai mulți decât cei diagnosticați.

O pandemie de o asemenea amploare, științific vorbind, vine cu un al doilea val, care poate fi de o mai mică intensitate. Acest val depinde foarte mult de măsurile care vor fi luate până atunci.

Andrei Tudor: S-a schimbat ceva în schema tratamentului aplicat bolnavilor infectați cu Covid-19?

Dr. Marinescu: În acest moment nu există un tratament miraculos, dar tot ce se întâmplă bun în lume ajunge și în România. Și la noi în țară schemele de tratament s-au schimbat destul de mult în ultimele două luni. În acest moment folosim tratamentul pe care îl primește un pacient și în America și în Europa de Vest. Sunt multe studii în derulare.

ÎPS Pimen este în stare critică, dar este stabil.

A. Tudor: Poate suna prematur, însă din informațiile pe care le aveți până acum, cu ce sechele rămân cei care au avut Covid-19, există consecinșe ale infecției cu noul coronavirus?

Dr. Marinescu: Doar cei care au forme severe pot rămâne cu sechele. Complicațiile respiratorii, care sunt cele mai frecvente, pot fi cronice sau pot fi pe o perioadă de timp. Depinde cât de mare a fost afectarea pulmonară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite