Doze dintr-un lot de vaccin AstraZeneca, cu probleme de coagulare în Italia, au ajuns și în România. CNCAV le-a oprit de la folosire, până la finalizarea anchetei la nivel european

4317 de doze de vaccin AstraZeneca dintr-un lot care în Italia a creat probleme de coagulare la câțiva pacienți se află acum în centrele de vaccinare din România și au fost carantinate, până când Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va finaliza ancheta începută, a transmis, joi seară, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 (CNCAV), într-un comunicat. Alte peste 77.000 de doze au fost deja folosite în centre de vaccinare din toată țara.

 

11 Martie 2021, 22:13 (actualizat 11 Martie 2021, 22:49) Știrile TVR |
AstraZeneca

Dozele la care face referire Comitetul român de vaccinare fac parte dintr-un lot care în Italia a creat probleme de coagulare la câțiva pacienți, după imunizare. Este vorba despre lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, în legătură cu care Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

Joi seară, CNCAV a anunțat că doze din acest lot au ajuns și în România, mai precis, este vorba despre 81.600 doze recepționate pe 7 februarie.

"Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova", mai transmite Comitetul român de vaccinare.

În plus față de lotul "italian", s-a verificat și dacă în România au ajuns doze din lotul "austriac", lotul nr ABV 5300, de 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană, care a creat probleme similare de coagulare a sângelui la pacienți din Austria, o infirmieră chiar decedând după imunizare. Concluzia a fost că în România nu au ajuns doze din acest lot "austriac".

Cele două loturi au fost analizate de CNCAV și concluziile au fost următoarele:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Comitetul de vaccinare mai adaugă că "această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate".

Comunicatul CNCAV integral:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI