Doza a patra de vaccin anti-Covid Pfizer BioNTech se poate face din 16 mai. Se recomadă în special persoanelor de peste 60 de ani

Doza a patra de vaccin anti-Covid se poate face din 16 mai
Doza a patra de vaccin anti-Covid se poate face din 16 mai
11 mai 2022, 11:30

Pot solicita vaccinarea cu doza a patra  persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager.

Vaccinarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după efectuarea celei de a treia doze.

Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări sau de certificatul digital.

Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că doza a patra de vaccin anti-COVID de la Pfizer se face la cerere în centrele existente, dar şi la medicii de familie, nefiind nevoie de programare.

„Începând de luni o să putem face şi în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. (…) Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât şi la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important – vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care îşi doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur şi simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care îşi doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat Baciu.

El a spus că nu este nevoie de programare pentru cea de-a patra doză, iar persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care are vaccinul.

„Vorbim de persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze şi trebuie să aibă minim patru luni de la efectuarea dozei a treia. Dozele trebuie să fie cu vaccin ARN mesager. Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP. (…) Se pot prezenta la orice medic de familie, sună înainte la orice medic de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin şi poate să facă injecţia. Şi în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare… Nu este nevoie de programare”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

31 de oameni au făcut deja doza a patra de vaccin anti-COVID. Aceștia au avut o indicație specială de la medic

Până în prezent, 31 de oameni au făcut cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID, la indicația medicului. Această a patra doză de vaccin a putut fi recomandată încă din luna ianuarie de medici, la persoanele imunocompromise.

„În cazul persoanelor sever imunocompromise cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară,  după un interval de minim 28 de zile și până la 2 luni (60 zile) de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist, sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul” . Aceasta categorie de persoane poate beneficia de doza booster (care este de fapt a patra doza de vaccin) la 4 luni de la administrarea dozei 3”, conform  instrucțiunilor Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), transmise de Institutul de Sănătate Publică, la solicitarea TVR.
„Categoriile eligibile pentru schema de vaccinare cu 3 doze + doza de rapel  (4 doze) sunt următoarele:
1. Pacienți oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori);
2. Pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
3. Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
4. Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
5. Pacienți cu imunodeficiențe severe cauzate de:
– Imunodeficiențe primare congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc);
– Imunodeficiența dobândită:
a) Pacienți cu infecție HIV fără tratament in orice stadiu, sau in stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără terapie antiretrovirală;
b)Imunodeficiența secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor:
-Radioterapie;
-Chimioterapie: agenții chimioterapici pentru cancer sunt clasificații ca imunosupresori severi;
-Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanți TNF, etc;
-Tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
-Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenționale, remisive sintetice țintite)”, se mai arată în răspunsul INSP.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite