Două transplanturi de cord în 24 de ore la Institutul din Târgu Mureş. Beneficiarii sunt un bărbat de 30 de ani și o tânără de 24 de ani

20 aprilie 2023, 10:27

Îi mulțumim din adâncul sufletului familiei care a avut generozitatea și bunătatea să dăruiască inima copilului dumnealor lor drag fetiței noastre, a spus mama tinerei care a fost supusă intervenției de transplant de cord.

Irina este tânăra de 25 de ani salvată de o copilă de numai 16 ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui accident rutier.

Irina avea probleme cu inima încă de la naștere, dar starea ei se agravase în ultimii ani. Cu toatea acestea, a reușit să urmeze Facultatea de Medicină și să ia și examenul de rezidențiat. Inima îi funcționa la mai puțin de 10% din capacitatea normală.

Mustățea Teodora, mama Irinei: A luat rezidentul în toamnă, a început să lucreze ca rezident la Spitalul Universitar, dar a intrat într-o nouă faza a bolii, pur și simplu a intrat într-o epuizare.

Irina a fost transferată de la București la Târgu Mureș. Nu spera că inima unei fetițe să o salveze.

Mustățea Marius, tatăl Irinei: Mulțumim fără oprire familie fetiței,mulțumim tututor medicilor de aici,de la București, pe cei pe care îi știm, pe cei pe care nu îi știm. A fost incredibil.

Patru ore a durat operația de transplant a Irinei. Cordul a venit de la Baia mare cu un elicopter Smurd.

Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Cardiologie Vasculară și Transplant, Târgu Mureș: Era o donatoare de 16 ani, victima unui accident rutier. Familia, greu încercată, a avut tăria să ofere organele pentru transplant era și o compatibilitate dimensională care a făcut că acest transplant să meargă foarte bine.

Al doilea transplant de la Târgu Mureș a salvat viața unui tânăr de 30 de ani. Donatorul a fost un bărbat în vârstă de 53, care suferise un accident vascular. Prelevarea a fost făcută la București.

Ambii pacienți se simt bine, dar pentru ei urmează o perioada petrecută în grijă medicilor de la terapie intensivă.

Pavel Morar, medic primar ATI: Tânărul va rămâne în terapie intensivă cel puțin o săptămână, tânăra poate chiar mai puțin,  inima provine de la un donator tânăr, iar asta ajută foarte mult.

Transplanturile de cord sunt cel mai greu de realizat. Numai două, trei corduri din 10 oferite spre donare pot fi folosite pentru transplant din cauza compatibilității complexe care trebuie realizată cu persoană care primește organul. La sfârșitul anului 2021, 26 de persoane erau pe lista de așteptare pentru transplant de cord. 10 au murit fără să aibă șansă de a primi o inima nouă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite