Două noi seisme, de magnitudini 5,9 și 6,2, în arhipelagul indonezian. Zeci de mii de oameni au nevoie de ajutor umanitar

2 octombrie 2018, 14:26

Seismele de astăzi nu au fost urmate de avertizări de tsunami. Epicentrele au fost în sud de această dată, în largul insulei Sumba, situată la 1.500 de kilometri de Sulawesi, unde seismul de vineri, urmat de tsunami, a ucis cel puţin 1.300 de oameni.

509.000 de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

Nu se știa nimic despre soarta localnicilor din 3 mici localități situate chiar lângă epicentrul seismului, pe insula indoneziană Sulawesi.

Echipele de salvare au ajuns de abia acum într-una  dintre zonele izolate, iar imaginile trimise de Crucea Roșie Indoneziană sunt apocaliptice: toată așezarea a fost pur și simplu măturată de valul seismic de peste 6 metri, care a lovit cu furie, la o oră după cutremur.

A fost un dublu cataclism, vineri: după cutremurul violent, de 7, 5 pe Richter, s-au produs valuri seismice uriașe.

Nu se știe din ce motiv, alerta de tsunami nu a funcționat, iar autoritățile nu au luat măsuri de protecție civilă.

Peste 1700 de case, cu tot cu oameni, au fost pur și simplu înghițite de pământ, din cauza lichefierii solului, fenomen care apare uneori după cutremure. Pământul se face că o gelatină.

Arhipeleagul indonezian e situat pe Cercul de Foc al Pacificului, cea mai întinsă și cea mai activă zonă vulcanică de pe Terra.

În total, au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă aproape 200.000 de persoane.

Indonezia a lansat un apel internațional la care au început deja să raspundă mai multe ţări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite