Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România. Bilanțul ajunge la 36 de pacienți diagnosticați în țara noastră

Variola maimuței. Simptome
Variola maimuței. Simptome
29 august 2022, 13:13

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 36 de pacienți.

Variola maimuței nu se răspândește ușor, însă o persoană care se află la începutul bolii poate să transmită virusul, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în Metodologia de supraveghere a cazurilor suspecte/confirmate de infecție cu virusul variolei maimuței (Monkeypox).

Conform definiției INSP, cazul probabil este „orice persoană cu erupție cutanată maculo-papulară sau veziculo-pustuloasă inexplicabilă, localizată sau generalizată, ombilicată sau cu crustă, cu orice localizare, cu debut începând cu 1 martie 2022 și care prezintă unul mai mai multe simptome ale bolii, precum: febră (de obicei ridicată >38,5°C), cefalee, dureri lombare, oboseală, limfadenopatie (localizată sau generalizată).

De asemenea, persoana trebuie să:

– aibă o legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau probabil de variola maimuței cu maxim 21 de zile înainte de debutul bolii

– să fi călătorit într-o țară unde sunt confirmate cazuri de variola maimuței

– să fi avut mai mulți parteneri sexuali (indiferent de orientare) sau să fie gay (în izbucnirea actuală, predominanța cazurilor diagnosticate cu MPX în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, explică INSP)

– să aibă  are un rezultat pozitiv de laborator privind infecția cu orthopoxvirus (de exemplu, test RT-PCR pozitiv pentru orthopoxvirus fără secvențiere, microscopie electronică, serologie).

Cazul confirmat de variola maimuței este la o persoană care are un test pozitiv RT-PCR  de laborator pentru variola maimuței sau un test pozitiv RT-PCR pentru orthopoxvirus și secvențierea genomului viral pentru confirmarea detectării virale pentru MPXV (variola maimuței).

Cazurile probabile vor fi raportate telefonic imediat la direcția de sănătate publică de medicul care suspectează că are un pacient cu această boală. DSP-urile trebuie să raporteze telefonic și apoi prin email ătre Institutul Național de Sănătate Publică. După ce va fi informat Centrul Național pentru Supravegherea și Control al Bolilor Transmisibile, acesta va informa Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății.

AICI, metodologia.

Cum se tratează cazurile de variola maimuței

Cazul probabil va fi izolat și tratat în secțiile sau spitalele de boli infecțioase.

Dacă va fi confirmat, pacientul se va izola la domiciliu, dacă are o formă ușoară. Acesta va fi supravegheat de medicul de familie până la căderea ultimei cruste și înlocuirea cu un strat de piele sănătoasă.

În cazul în care este un caz mediu/sever, pacientul va fi internat în spital și izolat. Acesta va putea fi externat dacă decide acest lucru medicul specialist de boli infecțioase, atunci când simptomatologia s-a ameliorat, cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste.

Cazul confirmat izolat la domiciliu trebuie monitorizat zilnic de medicul de familie sau de către DSP în cazul în care nu este înscris la un medic de familie (de exemplu, prin apeluri telefonice) și poate părăsi temporar locuința (de exemplu, pentru programări medicale), cu condițiile de a purta o mască medicală care să acopere nasul și gura și vestimentație care să acopere leziunile (pantaloni lungi, bluză cu mâneci lungi). Aceste persoane trebuie instruite să evite contactul apropiat sau intim (îmbrățișare, sărut, contact prelungit față în față în spații închise) cu alte persoane. Persoanele confirmate cu variola maimuței trebuie să practice abstinență sexuală în perioada izolării.

Contacții la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolați în secțiile/spitalele de boli infecțioase și li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului. Contactul care va prezenta simptome clinice va fi raportat imediat de către medicul de familie la DSP.

Toți contacții apropiați identificați trebuie să practice abstinența sexuală pentru o perioadă de cel puțin 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat sau până când infecția este exclusă. În această perioadă, contacții apropiați trebuie să evite contactul fizic apropiat cu copiii mici, femeile însărcinate, vârstnici și persoanele imuno-deprimate în această perioadă.

Animalele de companie care au avut contact cu un caz confirmat de MPX, vor fi izolate pentru o perioadă de 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat.

De asemenea, contacții apropiați ai unui caz de variola maimuței nu pot dona sânge, măduvă osoasă sau organe timp de 21 de zile de la ultima expunere la un caz confirmat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite