Două misiuni FMI sunt în România pentru discuții despre colectarea veniturilor și Codul fiscal

Fondul Monetar Internaţional
Fondul Monetar Internaţional
28 ianuarie 2020, 11:29

FMI este aici pentru a ne ajuta pe partea de colectare. Este o analiză a modului în care colectăm bani la buget. Vor sta două-trei săptămâni. Sunt două misiuni FMI pe care le-am cerut. Una pe colectare, alta pe analiza pe Codul Fiscal. Vreau să văd ce soluţii au pentru a putea să colectăm mai mulţi bani la buget. A doua să vedem dacă, aşa cum este construit, Codul Fiscal mai funcţionează în această economie sau nu„, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

România este membră a Fondului Monetar Internaţional din anul 1972.

Potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României, începând cu anul 1991, asistenţa financiară acordată de FMI s-a concretizat în aprobarea unui număr de 10 aranjamente stand-by.

De asemenea, la începutul anilor ’90 au fost derulate trei împrumuturi speciale în cadrul unor facilităţi de finanţare.

Din ultimele trei aranjamente stand-by aprobate de FMI în anii 2009, 2011 şi 2013, România a efectuat trageri în valoare de 10,57 miliarde DST 1 (aproximativ 11,9 miliarde de euro) doar din cel aprobat în 2009.

Aranjamentele aprobate în 2011 şi 2013 au fost de tip preventiv, iar autorităţile române nu au efectuat nicio tragere din sumele aprobate (aproximativ 3,5 miliarde de euro cel din 2011 şi 1,98 miliarde de euro cel din 2013).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

FMI vrea taxa pe carbon. Costurile unei gospodării, uriașe

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, vrea înarmarea inspectorilor ANAF