„Două luni de terorism”. Mărturiile unui jurnalist din Herson, orașul ucrainean care ar putea deveni o republică-marionetă a Rusiei

Foto: Captură video
Foto: Captură video
27 aprilie 2022, 16:27

Patru persoane ar fi fost rănite, anunță presa ucraineană.

În filmările postate pe rețelele de socializare, se pot observa mai mulți manifestanți cu steagul Ucrainei protestând în fața sediului administrației locale. La un moment, trupele de ocupație deschid focul și traf cu gaze lacrimogene asupra localnicilor.

Mărturia unui jurnalist

După ce a început invadarea Ucrainei, armata rusă a capturat Herson în câteva zile. Locuitorii s-au revoltat și au continuat să arboreze steagul ucrainean pe clădirea consiliului municipal, organizând mai multe mitinguri de protest împotriva ocupației ruse.

Între timp, presa locală, aflată acum sub controlul Rusiei, raportează în mod regulat că locuitorii întregii regiuni Herson vor decide în curând prin referendum dacă vor crea o „Republică Populară” Herson (KNR) analogă statelor-marionetă susținute de Rusia în Donețk și Lugansk.

Un jurnalist care locuiește în Herson vorbit, sub condiția anonimatului, cu site-ul Meduza despre cum decurge viața sub ocupație rusească.

Redăm integral relatarea acestuia:

Herson se află sub ocupație rusă de aproape două luni. A fost suficient timp pentru a trece prin toate etapele durerii, de la negare la acceptare. La început, am avut speranța că armata ucraineană ne va proteja. Dar asta nu a funcționat, iar armata rusă controlează acum Hersonul.

Pe 2 martie, a doua zi după sosirea armatei ruse, întregul oraș a început să trăiască cu speranța că cineva va veni în apărarea noastră. Dar luptele de lângă Kiev, Mariupol și Izyum aveau nevoie de întăriri, iar a face tot ce era necesar pentru a apăra Herson ar fi însemnat retragerea trupelor din capitală, ceea ce nimeni nu avea de gând să facă. Așa se întâmplă cu orașele de graniță: sunt primele lovite și primele ocupate.

A durat ceva timp să ne obișnuim cu ideea că orașul a căzut. A trebuit să ne adaptăm noilor realități: explozii constante (luptele continuă în jurul orașului); cozi lungi în magazine; cuvântul „lipsuri”, pe care credeam că l-am lăsat în urmă demult. Odată ce ne-am adaptat, a început perioada chinuitoare a așteptării „eliberării”.

La câteva zile după ocupație, soldații ruși au venit la primarul Hersonului, Ihor Kolîkhaiev, cu o listă de revendicări. De exemplu, au pus limite în ceea ce privește modul în care oamenii se puteau deplasa prin oraș: nu mai mult de doi împreună deodată, și a fost stabilit un orar. Dar nimeni nu a pretins că are vreun drept asupra orașului; nimeni nu vorbea despre înființarea unui guvern militar. Orașul era încă condus de o administrație ucraineană sub steag ucrainean. Dar era efectiv blocat.

Între timp, mass-media a început să relateze despre ce se va întâmpla în continuare. Unele surse spuneau că vor crea un KNR; alții au vorbit despre un „scenariu Crimeea” – încorporarea în Rusia. Toate opțiunile au implicat separarea de Ucraina. Era ca și cum ar fi testat apele pentru a vedea cum vor reacționa locuitorii orașului.

În ciuda reputației pro-ruse a orașului, mii de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru un miting pe care l-au numit „Herson este Ucraina”, după prima veste care sugera că ar putea fi creată o Republică Populară Herson. Rezidenții și-au exprimat opoziția față de orice fel de referendum sau încorporare în Rusia. Orașul nu avea soldați ucraineni – nu a existat nicio modalitate de a lupta -, dar populația a vrut totuși să transmită soldaților ruși că nu sunt bineveniți aici și că nimeni nu are nevoie de „eliberarea” lor.

Au început să organizeze aceste mitinguri în mod regulat. Dar când unitățile SOBR [Unități Speciale de Răspuns Rapid] și Rosgvardiya [Garda Națională Rusă] au apărut în oraș, protestele au devenit periculoase. Au început să spargă protestele cu bastoane și să tragă gaze lacrimogene asupra protestatarilor. Oricine a fost arestat, a fost apoi alungat cu microbuzele pe care le-au furat de la firmele locale.

Soldații ruși și-au dat seama unde locuiesc protestatarii și au început să vină la ei noaptea și dimineața – și să-i ridice. Încă nu știm ce s-a întâmplat cu multe dintre victime. În total, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, aproximativ 400 de locuitori ai regiunii Herson au fost reținuți. Cei care au fost eliberați, au fost reticenți în a vorbi despre experiențele lor și au încetat să mai participe la proteste.

Jurnalistul local Oleg Baturin a fost una dintre persoanele capturate. După eliberare, el a spus că răpitorii lui l-au bătut, torturat și abuzat; a fost diagnosticat cu fracturi de coaste. Pe 30 martie, preotul ortodox ucrainean Serhîi Ciudinovici a fost luat direct din biserica sa. A fost bătut o zi întreagă în captivitate.

La fiecare câteva zile, pe canalele Telegram ale orașului se răspândesc noi zvonuri că Herson va deveni următorul Mariupol sau Bucea. În ultimele două săptămâni, s-au răspândit știri despre bărbați din satele din apropiere forțați să sape șanțuri pentru echipamentul militar rusesc, să camufleze echipamentele și să încarce obuze.

Drept urmare, cea mai mare parte a populației orașului a început să plece panicată – orașul este aproape gol. De obicei, forțele de ocupație nu împiedică pe nimeni să plece, dar verifică documentele oamenilor, le compară cu o listă și îi obligă să se dezbrace până în lenjerie pentru a fi verificați pentru tatuaje [naționaliste].

Străzile au devenit pustii; majoritatea mașinilor au dispărut. În curând, singurii oameni rămasi în Herson au fost cei care nu au putut pleca din diferite motive sau care au refuzat cu încăpățânare să-și părăsească orașul natal.

După două luni de terorism, a devenit clar că majoritatea oamenilor rămași în oraș sunt atât de speriați încât, când zăresc o mașină marcată cu simbolul „Z”, încearcă imediat să se ascundă pentru a nu fi văzuți de un soldați ruși.

Pe de altă parte, dacă nu ieși din casă sau nu intri pe internet și te uiți doar la televizor, care difuzează doar canale rusești acum, vei avea o impresie destul de pozitivă despre ceea ce se întâmplă în Herson. Practic, ți se comunică asta: „Soldații ruși au venit în regiunea Herson și au denazificat-o; a urmat pacea și ordinea. Soldații ruși dau mâncare oamenilor înfometați, iar mâncarea sosește în convoaie umanitare din Crimeea cea îngrijorată. Între timp, noua libertate adusă în Herson a înfuriat autoritățile ucrainene și au început să bombardeze orașul, dar apărarea aeriană rusă îl protejează pe Hersonul eliberat, oraș primordial rusesc.”

Pe 25 aprilie, soldații ruși au preluat controlul asupra clădirii consiliului municipal, care până atunci era încă condusă de un primar ucrainean sub steag ucrainean. Toate simbolurile și steagurile ucrainene au fost eliminate (deși nu a fost încă montat niciun steag rusesc) și s-au instalat noi administratori ruși.

Potrivit recentelor informații din mass-media, un „referendum” este planificat pentru 27 aprilie. Locuitorii din Herson se tem că acest lucru înseamnă Herson va urma modelul LNR și DNR.

Temerile lor nu sunt nefondate. În urmă cu o săptămână, aproximativ trei duzine de oameni care poartă steaguri rusești s-au adunat în orașul Kakhovka, nu departe de Herson. Orașul este destul de mic încât toată lumea să se cunoască, dar nimeni nu i-a recunoscut pe acești nou-veniți. Probabil că erau soldați ruși îmbrăcați în civil.

Locuitorii din Herson plănuiau să iasă din nou în stradă pe 27 aprilie pentru a protesta împotriva creării unui KNR și a încorporării regiunii în Rusia, dar având în vedere cât de puțini oameni au mai rămas în oraș, protestul s-ar putea transforma cu ușurință într-un masacru. Toată lumea este perfect conștientă de treaba asta.

Armata rusă susține că capturat întreaga regiune Herson

Armata Federaţiei Ruse a afirmat marţi seara că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson, informează dpa.

„Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk”, a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

În zonele cucerite, viaţa de zi cu zi revine încet la normal, infrastructura socială este reparată şi a început semănatul culturilor, a dat asigurări Mizinţev.

Însă, în pofida afirmaţiilor Moscovei, există informaţii contradictorii cu privire la controlul regiunii Herson.

Marţi mai devreme, comandantul militar ucrainean al regiunii a afirmat că linia de apărare se află în interiorul Hersonului şi că forţele ruse nu au reuşit să treacă de ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite