EXCLUSIVITATE

Două lucrări despre care judecătorii au stabilit că sunt opera lui Brâncuși, scoase la vânzare. Ministerul Culturii susține că sunt falsuri

"Rugăciunea" și "Madona", două lucrări despre care judecătorii au stabilit, în urma expertizelor, că sunt opera lui Constantin Brâncuși, se vând la mica publicitate cu 30 de milioane de dolari. Lucrările ar fi fost realizate de marele sculptor în anii 1886 și 1904. Reprezentanții Ministerului Culturii susțin însă că sunt falsuri și că expertul care a stabilit prețul și autenticitatea lucrărilor nu era autorizat de minister să o facă. Un reportaj în exclusivitate realizat de Cătălin Deacu.

08 Februarie 2018, 20:21 (actualizat 08 Februarie 2018, 20:24) Știrile TVR |
Constantin Brâncuși, vândut la mica publicitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Totul a început în 1998. Atunci, o firmă specializată în import-export, despre care se spune că ar fi aparținut fostei Securități, a cumpărat lucrarea Madona de la un specialist în artă. Prețul: 120.000 de dolari. Doi ani mai târziu, compania a intrat în posesia operei "Rugăciunea", contra sumei de 300.000 de dolari.

În 2001, compania a dat faliment. Lichidatorul a scos la vânzare bunurile firmei. Instanța a cerut o expertiză pentru a stabili valoarea celor două opere. A fost desemnat să o realizeze chiar specialistul în artă care a vândut, inițial, lucrările.

A existat și o expertiză a Ministerului Culturii.

Reprezentații Ministerului Culturii susțin că lucrarea Rugăciunea este un fals. Aceștia sunt rezervați și în ceea ce privește autenticitatea lucrării Madona chiar dacă nu a fost supusă expertizei.

Expertul desemnat de instanță să evalueze lucrările nu a fost autorizat și de Ministerul Culturii, susțin reprezentanții instituției. Între timp, expertul a decedat. Rudele sale susțin că totul a fost de fapt o răzbunare. Expertul ar fi demascat un fals după lucrarea "Domnișoara Pogany" a lui Brâncuşi, care urma să fie cumparat de stat, la începutul anilor `90.

În anul 2007, Curtea de Apel București a decis ca operele Madona și Rugăciunea să fie vândute, în baza expertizei care atesta că au fost realizate de Constantin Brâncuși. Decizia magistraților este definitivă și irevocabilă. De atunci, lichidatorul caută cumpărători, inclusiv cu anunțuri la mica publicitate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI