Două dintre persoanele venite din Africa de Sud prezintă suspiciune ”înaltă” de infectare cu varianta Omicron. Sunt așteptate rezultatele și pentru jucătorul echipei de rugby din Baia Mare, depistat și el pozitiv

2 decembrie 2021, 12:23

Primele suspiciuni de Omicron în România încep să se confirme. În urma analizelor, au apărut indicii că doi dintre cei trei români depistați cu COVID după ce au revenit din Africa de Sud ar fi infectați cu tulpina supermutantă a virusului. Este vorba despre o persoană din Brașov și una din Vaslui. Sunt așteptate rezultatele și pentru căpitanul echipei de rugby din Baia Mare.

Procesul de secvențiere pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. Însă în urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane depistate cu Covid la revenirea în țară din Africa de Sud, există o suspiciune înaltă pentru varianta africană a virusului.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: E vorba de debutul procedurii de secvențiere, care a arătat prezența mai multor mutații, rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de altă variantă. Dar probabilitatea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutații.

Cele două persoane, din județele Brașov și Vaslui, sunt vaccinate și se află în carantină la domiciliu încă de la sosirea în țară.

Alexandru Ganea, purtător de cuvânt al Prefecturii Brașov: În urma primelor teste, s-a concluzionat că există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 la persoana din Brașov depistată pozitiv. Este vorba despre o persoană de sex feminin, în vârstă de 48 de ani. Până în acest moment nu a dezvoltat simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2.

Mihaela Vlada, director DSP VASLUI: În judeţul Vaslui se află în izolare o persoană venită din Africa de Sud. Starea lui este bună, nu prezintă simptomatologie specifică infecţiei.

Și al treilea pasager din aeronavă depistat cu Covid, căpitanul echipei de rugby din Baia Mare, se simte bine. Și el este vaccinat. A fost însă internat în spital pentru mai multă siguranță. Și probele sale au fost trimise pentru secvențiere, dar deocamdată nu sunt suspiciuni de infectare cu varianta Omicron, în cazul său.

Dan Bucă, purtător de cuvânt, Comitetul pentru Situații de Urgență Maramureș: Jucatorul a fost internat în spital, nu are probleme de sănătate, nici simptomatologie specifică.

Rareș Pop, director DSP Maramureș: Ceilalți membri ai echipei sunt în continuare în carantină, dacă în următoarele zile vreunul dintre ei va prezența simptome, va fi retestat.

Spitalele din țară sunt în alertă și au început să facă analize aprofundate în cazul pacienților care vin din zone unde a fost descoperită tulpina supermutantă.

Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balş: Trei sunt în momentul astăzi, dar noi facem zilnic screening. În momentul în care cineva vine din afara României, mai ales dintr-o zonă unde au existat cazuri izolate, Israel de exemplu, atunci poți să faci un screening, să cauți o variantă virală, inclusiv Omicron.

Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc în mod specific varianta Omicron. Serurile intră în producţie, dacă se dovedeşte că formula actuală a vaccinurilor nu este eficientă împotriva noii variante.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabilitatea ca persoanele depistate pozitiv în urma testării, la întoarcerea din Africa de Sud, să fie infectate cu varianta Omicron a virusului este una „mare”, având în vedere că este o tulpină virală care prezintă „multe mutaţii”, adăugând că pacienţii sunt asimptomatici şi vor sta în izolare, monitorizaţi, timp de 14 zile.


ACTUALIZARE Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că la două dintre cele trei persoane venite din Africa de Sud testate pozitiv pentru COVID-19 există o suspiciune „înaltă” pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„Procesul de secvenţiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Cele trei persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună şi se află în izolare şi monitorizare”, informează ministerul.

Un număr de 46 de cetăţeni români au fost aduşi marţi în România, după ce fuseseră blocaţi în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a variantei Omicron, care a dus la anularea unor curse aeriene.

_____________________

Sportivul din Baia Mare depistat pozitiv la coronavirus este vaccinat, se simte bine, nu are niciun fel de simptome, dar a fost internat în spitalul de boli infecțioase data fiind suspiciunea de infectare cu noua tulpina Omicron. El a fost testat pe aeroportul din Baia Mare.

Fără simptome sunt și celelalte două persoane depistate pozitiv. Acestea sunt în carantină la domiciliu, în județele Brașov și Vaslui. Și au fost testate la sosirea în țară, pe aeroportul din Otopeni. Cei trei s-au întors cu același avion din Africa de Sud. Probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru secvențerea care va spune dacă este vorba despre noua tulpină Omicron a coronavirusului.

În această seară, în jurul orei 20.30, alți 127 de români rămași în Maroc după suspendarea zborurilor către Uniunea Europeană, vor fi aduși acasă cu o aeronavă specială, care va ateriza la București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia