Două clădiri din Galați, care ar pica la primul cutremur, vor fi demolate

1 martie 2023, 17:22

La Spitalul de Boli Infecțioase, Secția de Dermatologie a funcționat într-un imobil vechi de 123 de ani. A avut mai multe destinații de-a lungul timpului, iar în pandemia de Covid a fost secție importantă pentru pacienții care ajungeau aici cu forme grave. Clădirea a fost închisă în toamna anului 2021, din cauza riscurilor uriașe.

Angelica Costin, manager interimar Spitalul de Boli Infecțioase Galați: Este o clădire care datează din anul 1900. Putem spune că și-a făcut datoria. Urmează să fie demolată chiar și pentru simplul fapt că nu e bine să fie în picioare aici în caz de vreo calamitate.

Un cutremur de 5 grade ar putea pune la pământ întreagă clădire în doar câteva secunde. Atât de șubredă este. La fel se întâmplă și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați, unde un imobil în care funcționa centrala cu abur a fost dezafectat.

Decizia în cazul acestei clădiri a fost una foarte clară: costurile de consolidare sunt mult mai mari decât construcția unui nou imobil.

Marius Cârcotă, șef serviciu tehnic Spitalul de Pneumoftiziologie Galați: Cazanul a fost relocat în cadrul centralei termice. Ca să consolidezi o clădire de genul acesta sunt costuri foare mari, să o adaptezi la noua legislație privind condițiile sanitare.

Probleme sunt și la spitalul din Tecuci, dar și la cel de urgență din Galați, ambele aflate în categoria a doua de risc seismic.

Costel Fotea, președinte CJ Galați: Am luat decizia să facem clădire nouă, spital nou și la Tecuci. În momentul de față este în plin proces de licitație pentru a desemna constructorul.

În toată țara, 50 de clădiri, din care 11 blocuri și 39 de clădiri publice, vor intra în Programul național de consolidare de risc seismic. Ministrul Dezvoltării  a semnat un ordin în acest sens.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Pentru școli și spitale evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 și trebuie finalizată cel târziu la 1 noiembrie 2024.

Guvernul are în vedere și spațiile de închiriat.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Se propune interdicția de închiriere a apartamentelor în blocurile de locuință pentru apartamente care sunt situate în clădiri clasificate la risc seismic 1. Măsura e temporară. Ea constă din momentul expertizării acelei clădiri până la procesul verbal de terminare a lucrărilor de consolidare.

Executivul a mai decis că expertizarile făcute acum 20 de ani trebuie reevaluate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite