Două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, depistate în România. R. Cherecheș: Cele trei vaccinuri protejează sută la sută de simptomele severe, de internări și decese

5 martie 2021, 11:30

Unul dintre cele două cazuri confirmate cu tulpina sud-africană este din București.

Jurnalista Liana Alexandru a scris pe o rețea de socializare că, după o lună de izolare pentru COVID și multe încurcături cu rezultatul testelor, un angajat DSP a sunat-o pentru o nouă anchetă epidemiologică: în cazul său, a fost depistată tulpina sud-africană. A fost contact direct al soțului, internat o săptămână, fără să știe de unde a luat virusul. Și copilul lor a ieșit pozitiv. Liana, care a fost voluntar la call-centerul DSP, scrie că, zile întregi, a avut simptome severe: febră, dureri în tot corpul și o stare de epuizare.


Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Celălalt pacient confirmat este un bărbat, cetăţean turc, asimptomatic, din judeţul Argeş. El s-a testat la cerere, pentru că voia să plece în Turcia. Nu are istoric de călătorie şi nici vreun contact cu un caz confirmat, ceea ce arată că noua tulpină, extrem de contagioasă, circulă deja în comunitate”.

Cele două cazuri au fost confirmate la un laborator privat care realizează un amplu studiu de cercetare. Într-un lot de 93 de probe, specialiștii au mai identificat 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică, adică 77% din lotul analizat. Cele mai multe sunt din București. Potrivit Ministerului Sănătăţii, până acum au fost confirmate 208 cazuri cu tulpina din Marea Britanie.

RĂZVAN CHERECHEŞ, expert în sănătate publică:
Ambele au cam aceeaşi rată de contagiozitate. Sunt mai infecţioase decât tulpinile obişnuite. Nu afectează cu mult proiecţia că, undeva după jumătatea lunii martie, vor deveni majoritare în România. Nu avem motive de îngrijorare serioase privind simptomele, pentru că ambele dau simptome similare cu variantele clasice”.

Nu există suficiente date despre protecția vaccinurilor folosite acum. Cele două studii făcute în laborator pentru Pfizer şi Moderna arată o eficacitate mai redusă pe aceste tulpini. În cazul AstraZeneca, există un studiu limitat pe adulţi tineri şi sănătoşi, care a analizat doar simptomele ușoare și moderate.

CĂTĂLIN ȚUCUREANU, cercetător la Institutul Cantacuzino: “Datele pe care le avem până acum, atât din studiile clinice, cât și din utilizarea în practică, știm că anumite țări au un grad mare de imunizare – arată că gradul de protecție împotriva formelor severe, a spitalizărilor, e foarte foarte mare, spre sută la sută, inclusiv în cazul pacienților foarte fragili, cum ar fi persoanele în vârstă”.

Pentru vaccinurile de la Johnson & Johnson și Novavax, studiile făcute în Africa de Sud arată o eficacitate mai ridicată.

GINDROVEL DUMITRA, coordonator, Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei: „În cazul în care vor apărea mutații care vor scăpa de anticorpii produși pentru tulpinile anterioare, în acel moment se poate lua în considerare și apariția unui nou vaccin într-un termen mult mai scurt, adică modificarea ARN-ului mesager în conformitate cu noua tulpină, și administrarea unei a treia doze, astfel încât să avem protecție împotriva și a tulpinilor emergente sau poate chiar aducerea unui vaccin bivalent sau poate trivalent la un moment dat, dacă va fi cazul”.

Astăzi au fost raportate peste 4 mii de cazuri noi de infectare, iar mai bine de 100 de bolnavi au murit. Experții spun că vaccinarea ar trebui accelerată. Până acum, peste 1.100.000 de români au primit cel puțin o doză, iar mai mult de jumătate au schema completă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Potrivit INSP, este vorba despre o femeie din Bucureşti şi un bărbat de cetăţenie turcă „având judeţ de infectare Argeş”, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie.
„Primul caz este o persoană de sex feminin, din Municipiului Bucureşti, care provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de COVID-19, dintre care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351. Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, având judeţ de infectare Argeş, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”, a transmis INSP.

Cele două cazuri au fost depistate la un laborator privat care realizează un amplu studiu de cercetare în privința răspândirii coronavirusului.

Cele două cazuri au fost depistate dintr-un lot de 93 de probe prelevate la întâmplare în perioada 20-24 februarie, de la pacienți confirmați cu SARS-CoV-2. Probele au fost furnizate de Direcția de Sănătate Publică .

În cadrul studiului, specialiștii au mai identificat 72 de cazuri cu tulpina britanică, ceea ce înseamnă o prevalență de 77 la sută pe lotul analizat.

Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare sunt în București.

Ministerul Sănătății a transmis că până acum au fost raportate oficial 208 cazuri de infectare cu tulpina britanică.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, consilier al secretarului de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la TVR că cele două noi tulpini, britanică și sud-africană, se răspândesc la fel de repede, sunt la fel de infecțioase.

Profesorul Cherecheș a mai spus că nu sunt motive serioase de îngrijorare în privința simptomelor, pentru că ambele dau simptome similare cu tulpina clasică.

Proiecția că undeva după jumătatea lunii martie vor deveni majoritare în România și noul model de transmitere va fi majoritar, nu este afectată cu mult.

Despre eficiența vaccinurilor existente, în cazul noilor tulpini, profesorul a spus că încă nu sunt studii făcute pe populație. În cazul serurilor de la Pfizer și Moderna sunt realizate două studii in vitro, adică ăn laborator, care arată o eficacitate mai redusă a vaccinurilor pe aceste tulpini. Mai există un studiu limitat pe populație, în cazul AstraZeneca, care a analizat doar simptomele ușoare și moderate. Ori, toate trei vaccinurile dau protecție sută la sută la simptomele severe, internări și decese.

Profesorul Cherecheș ne amintește cum studiile de laborator de la AstraZeneca, de anul trecut, arătau că virusul se poate transmite de pe suprafețe infectate, ceea ce în viața reală, viabilitatea virusului este mult mai redusă, iar principala sursă de transmitere sunt aerosolii sau respirația.

Concluzia care poate fi trasă în acest moment este că suntem protejați sută la sută, cu ajutorul celor trei vaccinuri, de simptome severe, internări și decese, a subliniat profesorul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite